Τα 10 χειρότερα επαγγέλματα για την υγεία των πνευμόνων

purosbestes-fotia
ΤΕΤΑΡΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2012

Υπάρχουν συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελμάτων που βλάπτουν τους πνεύμονές μας; Ναι, αναφέρει το health.com παραθέτοντας τα 10 πιο επικίνδυνα για τους πνεύμονες επαγγέλματα και προτείνοντας λύσεις προστασίας.

Πυροσβέστες

Χημικά, καπνός και αιωρούμενη σκόνη είναι μερικά από τα… απαραίτητα συστατικά της καθημερινότητας ενός πυροσβέστη. Παρόλο που οι πυροσβέστες φορούν ειδικές στολές προστασίας, ωστόσο κάποιες φορές πάνω στη βιασύνη της δουλειάς βγάζουν τις μάσκες εισπνέοντας επικίνδυνα χημικά. Η μόνη σίγουρη προστασία για τους πυροσβέστες επομένως, δεν είναι άλλη από την χρήση ειδικής στολής και μάσκας σε όλα τα στάδια της διαδικασίας κατάσβεσης φωτιάς.

Βιομηχανίες

Οι εργάτες των βιομηχανιών εκτίθενται καθημερινά σε σκόνη, χημικά και αέρια, θέτοντας την υγεία των πνευμόνων τους σε άμεσο κίνδυνο. Παρόλο που οι περισσότερες βιομηχανίες σήμερα έχουν λάβει δραστικά μέτρα για την υγεία των εργαζομένων, ωστόσο η χρήση προστατευτικής μάσκας αποτελεί την πιο σίγουρη και συνάμα την πιο απλή «ασπίδα» προστασίας.

Επαγγέλματα υγείας

Αρκετοί είναι εκείνοι οι εργαζόμενοι σε νοσοκομεία, ιατρεία και κλινικές που παρουσιάζουν αλλεργία στην σκόνη που συγκεντρώνεται στα λάτεξ γάντια που φορούν και κατόπιν παρουσιάζουν άσθμα. Ήδη, το φαινόμενο έχει πάρει διαστάσεις σε κάποια νοσοκομεία του εξωτερικού και γι αυτό κάποιοι οργανισμοί υγείας έχουν αντικαταστήσει τα γάντια τους με άλλα συνθετικά που δεν εμπεριέχουν λάτεξ.

Υφασματοβιομηχανίες

Η βυσσίνωση είναι μια ασθένεια ιδιαίτερα συνηθισμένη για όσους ασχολούνται με υφάσματα. Οι εργαζόμενοι εισπνέουν σωματίδια που απελευθερώνει το βαμβακερό κυρίως ύφασμα επιβαρύνοντας ιδιαίτερα τη λειτουργία των πνευμόνων τους. Η προστατευτική μάσκα και το βελτιωμένο σύστημα εξαερισμού σίγουρα βελτιώνουν κατά πολύ τις συνθήκες εργασίας.

Εργασία σε μπαρ

Το να εργάζεσαι καθημερινά νυχτερινή βάρδια, όπως οι barmen, σίγουρα επιβαρύνει την υγεία σου. Αλλά το να εργάζεσαι καθημερινά όχι μόνο νύχτα αλλά και σε ένα χώρο ασφυκτικά γεμάτο με καπνό είναι κάτι που σίγουρα θα βλάψει τους πνεύμονές σου, ειδικότερα αν πρόκειται για ένα επάγγελμα που εξασκείται χρόνια. Σήμερα, στις περισσότερες χώρες του πολιτισμένου κόσμου, το κάπνισμα σε κλειστούς χώρους έχει απαγορευθεί και έτσι η υγεία των εργαζομένων σε νυχτερινά μαγαζιά έχει βελτιωθεί σημαντικά. Στην Ελλάδα, η απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς παραμένει ένα ακόμη εγχώριο ανέκδοτο…

Εργασία σε φούρνο

Η εργασία σε φούρνο βρίσκεται σε υψηλότατες θέσεις όσον αφορά σε επικινδυνότητα για τους πνεύμονες. Έτσι, δεν είναι τυχαίο που όλο και περισσότεροι εργαζόμενοι σε φούρνους παρουσιάζουν άσθμα. Η αλευρόσκονη με την οποία έρχονται καθημερινά σε επαφή καθώς και τα διάφορα ζιζάνια που ανιχνεύονται στο αλεύρι προκαλούν ποικίλα προβλήματα υγείας στους εργαζόμενους που δεν θα πρέπει να εργάζονται ούτε στιγμή χωρίς προστατευτική μάσκα.

Αυτοκινητοβιομηχανία

Οι εργαζόμενοι στις αυτοκινητοβιομηχανίες, έρχονται καθημερινά σε επαφή με χημικά, χρώματα και σπρέι καθώς και πλαστικά τμήματα του κορμού του αυτοκινήτου. Όλα αυτά μπορεί να προκαλέσουν σημαντικά προβλήματα στους πνεύμονες. Ποια είναι η λύση; Προστατευτικές μάσκες, σωστός και επαρκής εξαερισμός και προστατευτικά γάντια στα χέρια.

Μεταφορές

Ο κλάδος των μεταφορών επίσης αποτελεί «κόκκινο πανί» για την υγεία των πνευμόνων. Όσοι οδηγούν φορτηγά ή ταξί ή ασχολούνται με τις μεταφορές εμπορευμάτων έρχονται καθημερινά σε επαφή με εξατμίσεις αυτοκινήτων εισπνέοντας μολυσμένο αέρα. Παρόλο που σήμερα, τα καινούργια οχήματα είναι κατασκευασμένα σύμφωνα με αντιρρυπαντικές προδιαγραφές, ωστόσο, η πλειονότητα του παγκόσμιου στόλου των οχημάτων ακόμη εκπέμπουν επικίνδυνους για την υγεία και το περιβάλλον ρύπους.

Κατασκευαστικός κλάδος

Οι εργαζόμενοι στην οικοδομή καθώς έρχονται καθημερινά σε επαφή με μικροσωματίδια σκόνης είτε κατά τη διαδικασία της κατασκευής είτε στις ανακαινίσεις κινδυνεύουν άμεσα από καρκίνο των πνευμόνων ή ασβέστωση, μια ασθένεια που προκαλεί δυσκαμψία των πνευμόνων. Η ανησυχία των επιστημόνων επικεντρώνεται σε εργαζόμενους με 20-30 χρόνια προϋπηρεσίας στον κλάδο αυτό και τους προτείνουν να φορούν προστατευτικές μάσκες κατά τη διάρκεια της δουλειά τους.

Ανθρακωρυχεία

Εκατοντάδες ανθρακωρύχοι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από Χρόνια παρεμποδιστική πνευμονική πάθηση (COPD), λόγω της συσσωρευμένης σκόνης. Το αερομεταφερόμενο πυρίτιο προκαλεί την ασθένεια πυριτίαση που ευθύνεται για τη δημιουργία ραβδώσεων στους πνεύμονες. Οι ανθρακωρύχοι ωστόσο κινδυνεύουν και από μια ακόμη ασθένεια που ονομάζεται πνευμοκονίαση και που προκαλείται από την χρόνια έκθεση στον άνθρακα. Όσο για τα προτεινόμενα μέτρα προστασίας; Ειδικές μάσκες που φιλτράρουν τον εισπνεόμενο αέρα και φυσικά απαγόρευση του καπνίσματος που επιβαρύνει την κατάσταση.