Πόσο καιρό μπορούμε να διατηρούμε τρόφιμα στο ψυγείο;

psugeio-trofima
ΤΡΙΤΗ, 07 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Έχει συμβεί σε όλους μας: βγάζουμε κάτι από το ψυγείο για να το καταναλώσουμε και ανακαλύπτουμε ότι έχει λήξει ή ότι δεν είναι πλέον κατάλληλο για κατανάλωση. Διαβάστε τι πρέπει να ξέρετε για να μην σας ξανασυμβεί αυτό.

Όταν τα τρόφιμα βρίσκονται σε συσκευασίες που αναφέρουν την ημερομηνία λήξης, τα πράγματα είναι πιο εύκολα, καθώς γνωρίζουμε το χρονικό περιθώριό τους. Όταν, όμως, πρόκειται για άλλου είδους τρόφιμα, το θέμα δυσκολεύει. Σε αυτές τις περιπτώσεις, να έχετε στο μυαλό σας τα εξής:

  • Για 1 ημέρα, μπορείτε να διατηρήσετε στο ψυγείο ψάρια και οστρακοειδή. Ο καπνιστός σολομός μπορεί να αντέξει μέχρι 2 εβδομάδες
  • Για 1-2 ημέρες, όλα τα μαλακά φρούτα. Τα πιο σκληρά φρούτα, όπως κεράσια ή αβοκάντο μπορούν να διατηρηθούν στο ψυγείο 3-7 ημέρες
  • Για 2 ημέρες, κρεατικά τύπου ζαμπόν, κομμένα σε φέτες
  • Για 2-3 ημέρες, τα μαλακά τυριά (από τη στιγμή που θα ανοιχτούν), το ωμό κρέας και τα φύλλα λαχανικών για σαλάτες
  • Για 3 ημέρες, τα λουκάνικα
  • Για 3-4 ημέρες το γάλα και τα πράσινα λαχανικά
  • Για 1 εβδομάδα τα σκληρά τυριά και το μπέικον

Η διαφορά της ημερομηνίας λήξης και της ανάλωσης κατά προτίμηση
Όταν υπάρχει ημερομηνία λήξης σε κάποιο τρόφιμο, πρέπει να φροντίσετε να το καταναλώσετε πριν από αυτή, καθώς αν την παραβιάσετε, μπορεί να θέσετε την υγεία σας σε κίνδυνο. Συνήθως θα τη βρείτε σε τρόφιμα που χαλάνε εύκολα, όπως καπνιστά ψάρια, προϊόντα κρέατος, έτοιμες σαλάτες κ.ο.κ. και για να είστε σίγουρα ασφαλείς, πρέπει να ακολουθείτε όλες τις οδηγίες για το κάθε τρόφιμο, π.χ. αν χρειάζεται ψυγείο, όπως και πώς να το φυλάξετε αν ανοιχτεί. Μην ξεχνάτε πως ό,τι λήγει την επόμενη ημέρα, πρέπει να το καταναλώσετε το αργότερο μέχρι την επόμενη ημέρα κι αν στην ετικέτα γράφει ότι διατηρείται μια εβδομάδα μετά το άνοιγμά του και το ανοίξατε σήμερα, με ημερομηνία λήξης την επόμενη ημέρα, πάλι πρέπει να το καταναλώσετε μέχρι το τέλος της επόμενης ημέρας. Όταν ένα τρόφιμο καταψύχεται, η διάρκεια ζωής του μεγαλώνει, αλλά και πάλι θα πρέπει να ακολουθείτε τις οδηγίες για το πώς θα το μαγειρέψετε όταν το βγάλετε από το ψυγείο.

Στην περίπτωση της ανάλωσης κατά προτίμηση, η ημερομηνία αναγράφεται σε διάφορους τύπους προϊόντων, όπως κατεψυγμένα, αποξηραμένα, σε κονσέρβα κ.ο.κ. Η ημερομηνία αυτή έχει να κάνει περισσότερο με την ποιότητα κι όχι με την ασφάλεια, που σημαίνει πως όταν παρέλθει η ημερομηνία, δεν σημαίνει ότι το τρόφιμο χάλασε, αλλά ότι ίσως θα αρχίσει να χάνει τη γεύση και την υφή του. Τα αβγά, για παράδειγμα, μπορούν να καταναλωθούν και μετά την ημερομηνία ανάλωσης κατά προτίμηση, αρκεί να μαγειρευτούν έτσι ώστε ο κρόκος και το ασπράδι να πάρουν στερεή μορφή ή να μπουν σε πιάτα που θα μαγειρευτούν πλήρως, όπως ένα κέικ. Μόνο έτσι θα είστε σίγουροι ότι εξοντώθηκαν όλα τα βακτήρια, όπως η σαλμονέλα. Και πάλι, όμως, η ημερομηνία αυτή ισχύει μόνο αν έχετε ακολουθήσει τις οδηγίες διατήρησης του τροφίμου, π.χ. να το αποθηκεύσετε σε θερμοκρασία δωματίου ή σε σκοτεινό και ξηρό μέρος κ.λπ.