Αν τρώμε καυτερές τροφές θα ζήσουμε περισσότερο;

pikantika-kautera-tsili

Νέα έρευνα επιβεβαιώνει ότι πρέπει να...καούμε για να εξασφαλίσουμε τη μακροζωία

ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Την επόμενη φορά που θα βγείτε για ινδικό, φροντίστε να παραγγείλετε τα πιο καυτερά φαγητά με τσίλι. Είναι για το καλό σας!

Αν μέχρι τώρα δεν παρουσιάζατε μεγάλη ανοχή στην καυτερή γεύση, καλό θα ήταν να αρχίσετε να τη συνηθίζετε, βάζοντάς τη σταδιακά στο διατροφικό σας πλάνο, μετά τα ευρήματα νέας μελέτης από το Κολλέγιο Ιατρικής Larner του Πανεπιστημίου του Βερμόντ των Η.Π.Α. Σύμφωνα με τους ερευνητές, όσοι καταναλώνουν τακτικά καυτερές πιπεριές, παρουσιάζουν μέχρι και 13% μείωση θνητότητας.

Πρόκειται για την πιο πρόσφατη μελέτη που κάνει τον ισχυρισμό ότι τα καυτερά οδηγούν σε μακροζωία, η οποία είναι πιο εκτεταμένη και λεπτομερής από προηγούμενες, χρησιμοποιώντας δεδομένα από 16 χιλιάδες Αμερικανούς, οι οποίοι παρακολουθήθηκαν για μέχρι και 23 χρόνια.

Το ινδικό με μπόλικο τσίλι είναι μια επιλογή

Τα ευρήματα έδειξαν ότι η διατροφή με υψηλή περιεκτικότητα σε καυτερές τροφές, όπως πιπεριές τσίλι, μείωναν τα ποσοστά θνητότητας σε όσους έλαβαν μέρος στη μελέτη, μειώνοντας τους θανάτους που σχετίζονταν με υψηλή αρτηριακή πίεση και εγκεφαλικά.

Παρά την εγκυρότητα των αποτελεσμάτων, μένει να βρεθεί το γιατί μια τέτοια διατροφή μπορεί να οδηγήσει σε μακροζωία, αν και οι επικεφαλής της μελέτης, Benjamin Littenberg, MD και ο φοιτητής Ιατρικής Mustafa Chopan, δήλωσαν ότι η καψαϊκίνη, ενεργό συστατικό στις πιπεριές τσίλι, μπορεί να παίζει σημαντικό ρόλο στους κυτταρικούς και μοριακούς μηχανισμούς που αποτρέπουν την παχυσαρκία και ελέγχουν τη στεφανιαία αιματική ροή. Ακόμη, αναφέρουν ότι οι πιπεριές έχουν αντιμικροβιακές ιδιότητες που ενδέχεται να βελτιώσουν την εντερική χλωρίδα.