5 κανόνες στη διακόσμηση του σπιτιού που μπορούμε να ξεχάσουμε

saloni-spiti-diakosmisi
ΤΡΙΤΗ, 24 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μας αρέσει να διαβάζουμε, να βλέπουμε, να κρίνουμε, να απομυθοποιούμε, τάσεις στη διακόμηση και να αποφασίζουμε αν μπορούμε να ζήσουμε με ή χωρίς αυτές. Μήπως ήρθε η στιγμή να αγνοήσουμε ορισμένους «χρυσούς κανόνες»; Της Σάντυς Τσαντάκη.

1. Ντουλάπες μόνο στην κρεβατοκάμαρα; Όχι βέβαια. Ειδικά αν είναι ιδιαίτερες, ξύλινες, χειροποίητες, μοναδικές, μπορούμε να τις αξιοποιήσουμε και σε άλλα δωμάτια του σπιτιού, προκειμένου να έχουμε τακτοποιημένα και κρυμένα όλα τα είδη του σπιτιού που δεν θέλουμε να είναι σε κοινή θέα. Μια λύση πρακτική, ανέξοδη και απόλυτα μοντέρνα. 

2. Γιατί θα πρέπει να κρεμάμε τους πίνακες; Μπορούμε απλώς να τους ακουμπάμε. Να παίρνουμε τις αγαπημένες μας φωτογραφίες σε κάδρο και να δοκιμάζουμε να τις αλλάζουμε θέση κάθε τόσο, όχι τρυπώντας τον τοίχο αλλά με μια ελαφριά κλίση πάνω από το έπιπλο. Η ατμόσφαιρα γίνεται αυτόματα πιο μποέμ. 

3. Τίποτα δεν πρέπει να ταιριάζει. Απόλυτα. Στο σπίτι τα ετερώνυμα έλκονται. Τα σετ είναι ξεπερασμένα. Δοκιμάστε διαφορετικά μέταλλα, διαφορετικές υφές, μπερδέψτε στιλ και φόρμες. Παίξτε ακόμη και με τις ισορροπίες και τις εντάσεις. Το αποτέλεσμα είναι προσωπικό και αναπάντεχο. Και καθόλου προβλέψιμο ή μονότονο. 

4.  Απομακρύνετε όλα τα έπιπλα από το τζάκι. Η παλιά νοοτροπία που ήθελε τραπεζάκι, πολυθρόνες, καναπέ να πλαισιώνουν το τζάκι, έχει αλλάξει. Τώρα μπορούμε να έχουμε το τζάκι να δεσπόζει στο σπίτι μόνο του, και να το σνομπάρουμε λίγο. Ακριβώς για να είναι πρωταγωνιστής. Τι θα πρόσθετα; Τεράστιες μαξιλάρες σε περίεργα μοτίβα. 

5. Λευκό ταβάνι; Άλλος μύθος, άλλος ανούσιος κανόνας. Το λευκό ταβάνι είναι βαρετό. Οι ειδικοί λένε πως το ταβάνι προσθέτει μια τέταρτη διάσταση. Οπότε μπορούμε να παίξουμε με μια παστέλ γαλάζια απόχρωση ή ακόμη και με ρίγες. Και να δούμε πόσο πολυδιάστατο θα γίνει το βλέμμα, και το σπίτι μας. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr