Tι ετοιμάζει ένας σχεδιαστής στην όπερα;

don-giovanni-fornasetti-ph-arianna-sanesi
ΤΕΤΑΡΤΗ, 25 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

O Romeo Gigli δεν είναι ο τυπικός σχεδιαστής μόδας. Εκκεντρικός, θεατρικός, ιδιαίτερος, σημειώνει την μεγάλη επιστροφή, όχι στην πασαρέλα αλλά στην αληθινή σκηνή. Tης Σάντυς Τσαντάκη.

Χωρίς ανάσα
Δεν μπορούν όλοι οι σχεδιαστές να δημιουργήσουν κοστούμια που εξυπηρετούν ένα ρόλο, μεταμορφώνουν έναν ηθοποιό, φτιάχνουν χαρακτήρα. Ο Romeo Gigli που έχει σταματήσει εδώ και καιρό να τρέχει λαχανιάζοντας πίσω από τις σεζόν, βρήκε τον χρόνο να φτιάξει κάτι που θα αντέξει στον χρόνο. 

Υποτονική παλέτα
Ένας Ιταλός σκηνοθετεί με ποίηση και φαντασία, ενδυματολογικά, τον Don Giovanni. Για την ακρίβεια, εργαζόταν έναν χρόνο για το συγκεκριμένο πρότζεκτ που μάλλον τον ενθουσιάζει, όπως κι εμάς. Ρούχα με κίνηση, σε υποτονικές αποχρώσεις του ροζ και του κίτρινου. Τερακότα, κίτρινο, μοβ, πράσινο, πορτοκαλί…

Ταξίδι στον χρόνο
Αυτή είναι η μόδα του Romeo Gigli, χρόνια τώρα. Μας ταξιδεύει σε μέρη και εποχές. Και τώρα που τα μοντέλα του μιλούν, τραγουδούν, ερμηνεύουν, η ενδυματολογική του πρόταση, αποκτά άλλη διάσταση. 

Η μεγάλη επιστροφή
Κάτι φορέματα, υπερπαραγωγές χωρίς τίποτα να κραυγάζει, ή να λαμπυρίζει και να βγάζει μάτι. Όπερα. Στη Φλωρεντία. Και λίγο πριν στο Μιλάνο. Ένας σχεδιαστής που έχασε την επωνυμία του, υπάρχει στην ιταλική μόδα αποκλειστικά σχεδόν ινκόγκνιτο και απολαμβάνει την επιστροφή του μάλλον περισσότερο από κάθε άλλον.

Μυστικός πράκτορας της μόδας
Ειδικά τώρα που γράφονται και εξαιρετικά θετικές κριτικές για το έργο του. Έστω και αργά. Τότε και τώρα. «Το όνειρο μου είναι που επέστρεψα», θα πει χωρίς πολλά πολλά. «Φυσικά και εργάζομαι. Πρέπει να ενισχύσω την οικογένεια μου οικονομικά. Κάνω διαφορετικά πράγματα, μυστικές συλλογές».

Don Gigli
Τα τελευταία 14 χρόνια, όταν κατέρρευσε η επωνυμία του, και πουλήθηκε το όνομα του για ελάχιστα χρήματα, προσπαθεί να το εξαγοράσει χωρίς αποτέλεσμα. Αυτή είναι η μόδα. Επικίνδυνη, σκληρή, για γερούς λύτες. Romeo Gigli. Στην όπερα. Μόδα με λιμπρέτο. Και κρινολίνα. Χειροκρότημα. Αποθέωση. Don Gigli. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr