Μικρά δωμάτια, μεγάλη προοπτική

diakosmisi-spiti1
ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΙΑΝΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Δεν υπάρχει καμία δικαιολογία πλέον. Όσο μικρός κι αν είναι ο χώρος, ένα δωμάτιο, το υπνοδωμάτιο, το σαλόνι, η πρόκληση είναι ακόμη μεγαλύτερη. Ποια είναι τα κόλπα, τα μυστικά, οι συμβουλές για μια καλύτερη ζωή εντός; Της Σάντυς Τσαντάκη.

To παζλ
Είναι ευχή και κατάρα μαζί. Ένα παζλ που ζητάει συναρμολόγηση. Από έμπειρα χέρια. Οι μικροί χώροι, τα μικρά σπίτια προσφέρονται για αλλαγές, οργάνωση, ξεκάθαρο ντιζάιν, έξυπνες λύσεις. 

Με στιλ
Τεχνάσματα με στιλ και άποψη που μπορεί και να μην είχαμε σκεφτεί αν είχαμε περισσότερα τετραγωνικά στη διάθεση μας. Και αυτή ακριβώς είναι η πρόκληση. Να μπορείς να δεις πίσω από τα νούμερα και να δημιουργήσεις τις κατάλληλες προϋποθέσεις για να παίξεις με τις αντιθέσεις.

Μικρό αλλά θαυματουργό
Σαλόνι, τραπεζαρία, κρεβατοκάμαρα, παιδικό δωμάτιο, κουζίνα, μπάνιο, πάντα θα υπάρχει ένα δωμάτιο, ή και περισσότερα, που θα μας πονοκεφαλιάζει. Και μπορεί στο τέλος να γίνει μαγικό, απόλυτα δημιουργικό, ο πιο αγαπημένος μας χώρος του σπιτιού. Πώς; 

Ο μινιμαλισμός βοηθάει
Μίνιμαλ και λευκό. Και ένα χρώμα να πρωταγωνιστεί, όπως έντονο μπλε. Αν έχετε μικρό υπνοδωμάτιο, αντιμετωπίστε το σαν ένα κουτί με κοσμήματα, μια κοσμηματοθήκη. Ντύστε το με ταπετσαρία και δώστε έμφαση στο περιτύλιγμα. Μην σας τρομάζει το εμπριμέ. Καμιά φορά κάτι που είναι τόσο εκκεντρικό ή τόσο ήσυχο, μπορεί να μας πηγαίνει περισσότερο σαν τελικό αποτέλεσμα. Δοκιμάστε σε έναν τοίχο να βάλετε μια πελώρια φωτογραφία από τις διακοπές σας. Το ταξίδι έχει μόλις αρχίσει.

Μίνι γραφείο
Δημιουργήστε πίσω από τη βιβλιοθήκη, έναν μίνι χώρο για το γραφείο σας. Όλα γίνονται. Σε ένα μικρό δωμάτιο, φτιάξτε μια ντουλάπα που θα τα χωράει όλα. Όπου χρειάζεται, προσθέστε έναν καθρέφτη. Ντύστε τους τοίχους. Έναν τοίχο ιδανικά. Και δείτε αυτόματα πόσο μεγαλώνει ο χώρος. Και πως τονίζεται η αυτοπεποίθηση σας. Ο τοίχος με τις αντανακλάσεις. Αυτό μπορεί να γίνει και διήγημα… 

Χωρίς αρχή και τέλος
Ενώστε την τραπεζαρία με το σαλόνι. Ανοίξτε παράθυρα, αν μπορείτε μεγαλώστε τα. Στην κουζίνα και παντού. Βάλτε ψηλά σκαμπό, σαν αυτά του μπαρ, αντί για καρέκλες. Κερδίστε χώρο.  Παίξτε με τις αναλογίες. Τον καθρέφτη μέσα στον καθρέφτη. Την εικόνα μέσα στην εικόνα. Την μικρή και την μεγάλη οθόνη. Το μικρό σπίτι που μεγαλώνει επειδή έχει φως και θετική αύρα. 

Σάντυ Τσαντάκη
www.sandytsantaki.com
www.thesandytimes.gr
www.sandytimes.gr