Πώς να κρατήσετε φρέσκο το τυρί

turia

Το πλαστικό περιτύλιγμα πρέπει να φεύγει μόλις ανοίγετε το τυρί σας

ΔΕΥΤΕΡΑ, 20 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Η Κλινική Διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα, Δέσποινα Μαρσέλου, θέλει να τρώει τα πάντα όσο πιο φρέσκα γίνεται, γι’ αυτό μας μεταφέρει τα φώτα της για τη διατήρηση της φρεσκάδας του τυριού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Μήπως είστε από τους φανατικούς των τυριών που όταν στέκεστε μπροστά στη βιτρίνα υποκύπτετε και αγοράζετε διάφορα είδη; Μερικές φορές, μάλιστα, αγοράζετε μεγαλύτερες ποσότητες από όσες μπορείτε να φάτε; Κανονικά δεν θα πρέπει να αγοράζουμε μεγάλες ποσότητες τυριού, γιατί όσο πιο φρέσκο ​​το διατηρήσουμε για όσο το δυνατόν περισσότερο χρονικό διάστημα στο ψυγείο μας τόσο το καλύτερο για τη γεύση του και την υγεία μας. Να πώς θα αποθηκεύεσετε το τυρί.

Βήμα πρώτο: βγάλτε το από το πλαστικό περιτύλιγμα
Τα τυριά, λόγω της ευαισθησίας τους, χρειάζονται ιδιαίτερη μεταχείριση. Αυτό μπορεί να σας εκπλήξει, αλλά το τυρί είναι πραγματικά ένα ζωντανό πράγμα. Αναπνέει. Ιδρώνει. Γερνά. Όταν το τυρί είναι τυλιγμένο σε πλαστικό περιτύλιγμα δεν μπορεί να προσλάβει οξυγόνο -εν ολίγοις, ασφυκτιά, με αποτέλεσμα να αφήνει μια γεύση αμμωνίας και ενδεχομένως να γίνεται εστία επιβλαβών βακτηρίων. Επιπλέον το τυρί στο πλαστικό περιτύλιγμα του σούπερ μάρκετ ή του τυροκομείου μπορεί να δώσει στο τυρί σας μια γεύση πλαστικού. Εφόσον ανοιχθεί η αεροστεγής συσκευασία τους, πρέπει να διατηρούνται κλεισμένα μέσα σε δοχεία, ή τυλιγμένα σε αλουμινόχαρτο ή μεμβράνη. Το ίδιο ισχύει και για τα τυριά σε φέτες, που διατηρούνται καλύτερα μέσα σε γυάλινα τάπερ.

Υπάρχει ειδικό χαρτί για τυριά που βοηθά στη σωστή διατήρησή τους

Βήμα δεύτερο: τυλίξτε το τυρί με το σωστό χαρτί
Αν το πλαστικό περιτύλιγμα απαγορεύεται τότε με τι πρέπει να τυλίξετε το τυρί σας; Με χαρτί περιτυλίγματος τυριού. Τι είναι αυτό το χαρτί; Αυτό που βρήκα εδώ. Το ειδικό αυτό χαρτί βοηθά το τυρί να κρατήσει την υγρασία του, ενώ επιτρέπει την ανταλλαγή οξυγόνου, δημιουργώντας ένα περιβάλλον που μιμείται μια σπηλιά, ιδανική για αποθήκευση τυριού.

Σκληρά Τυριά
Εάν έχουν εξωτερικό περίβλημα, μην να τα καθαρίζετε όσο τα φυλάτε στο ψυγείο παρά μόνο όταν πρόκειται να τα φάτε.

Τύπου μπλε τυρί
Αν αγαπάτε το μπλε τυρί σας, κρατήστε το μακριά από τα άλλα τυριά. Επειδή έχει εντονότερη γεύση θα εμποτίσει τις πιο ήπιες γεύσεις των άλλων τυριών αν το αποθηκεύσετε στο ίδιο τάπερ. Για να αποφευχθεί αυτό τυλίξτε το μπλε τυρί σας με το ειδικό χαρτί και στη συνέχεια, αποθηκεύστε το σε ένα πλαστικό δοχείο.

Η μοτσαρέλα θέλει το φυσικό υγρό της

Μαλακά τυριά
Τα πολύ μαλακά τυριά, όπως κάποιοι τύποι φέτας ή μοτσαρέλα, θα πρέπει να αποθηκεύονται στο φυσικό υγρό τους σε αεροστεγή δοχεία, κατά προτίμηση γυάλινα, και πρέπει να βρίσκονται στα ψηλά ράφια του ψυγείου, κυρίως τα λευκά που είναι και πιο ευπαθή και χρειάζονται χαμηλότερες θερμοκρασίες.

Περισότερα tips στο πώς να κρατάτε φρέσκα τα τυριά σας

  • Ο γενικός κανόνας είναι ότι τα τυριά συντηρούνται στο ψυγείο σε θερμοκρασία 2-4 βαθμούς Κελσίου και έως την ημερομηνία λήξεως εφόσον δεν ανοιχτεί η συσκευασία.
  • Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να καταναλώσετε τα τυριά που έχουν μυρίσει ή κιτρινίσει.
  • Μην κόβετε το τυρί που θέλετε να τρίψετε. Διατηρήστε το ολόκληρο γιατί έτσι συντηρείται για περισσότερο διάστημα και σε καλύτερη κατάσταση και τρίβετέ το κάθε φορά που το χρειάζεστε. Το τριμμένο τυρί μπορείτε να το διατηρήσετε στην κατάψυξη και να το βγάζετε κάθε φορά που το χρειάζεστε.
  • Τα αλμυρά λευκά τυριά μπορείτε να τα ξαλμυρίζετε σε νερό ή γάλα. (Εάν θέλετε να παρατείνετε τη διάρκεια ζωής τους βάζετέ τα σε γάλα.) Επίσης, εάν θέλετε να διατηρήσετε καλύτερα τη φέτα φτιάξτε άλμη μόνοι σας: Βράστε 80 γραμμάρια αλάτι μαζί με 1 λίτρο νερό, αφήστε το να κρυώσει και βάλτε το στο ψυγείο. Όταν η θερμοκρασία φτάσει στους 2 με 4 βαθμούς Κελσίου αποθηκεύστε μέσα τη φέτα.

Δέσποινα Μαρσέλου
Κλινική διαιτολόγος με εξειδίκευση στα αυτοάνοσα
Ηρώων Πολυτεχνείου 67, Πειραιάς
www.getactive.gr, www.notanordinarymum.gr