10 μύθοι για την υγεία και την άσκηση, που τους πιστεύουμε ακόμη

10-muthoi-gia-tin-ugeia-kai-tin-askisi-pou-tous-pisteuoume-akomi

ΤΡΙΤΗ, 15 ΜΑΙΟΥ 2012

Καταρρίπτουμε 8 μύθους όσον αφορά σε θέματα άσκησης και αποκαθιστούμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία μας.

Οι ειδικοί μας βοηθούν να καταρρίψουμε 8 μύθους που έχουν παγιωθεί όσον αφορά σε θέματα άσκησης και να αποκαταστήσουμε την αλήθεια που θα ωφελήσει την υγεία και τη φυσική μας κατάσταση.

Πόσο νερό πρέπει να πίνουμε

Έχετε ακούσει: Θα πρέπει να πίνουμε 8 ποτήρια νερό τη μέρα

Η αλήθεια: Δεν υπάρχει ακριβής απάντηση για το πόσο νερό πρέπει να πίνουμε, δεδομένου ότι εξαρτάται από το κάθε άτομο και τον τρόπο ζωής που κάνει –μπορεί να χρειαστεί να τροποποιήσετε την πρόσληψη υγρών ανάλογα με το πόσο δραστήριοι είστε, πού μένετε, την υγεία σας και εάν είστε έγκυος ή θηλάζετε.

Aν και όλοι έχουμε ακούσει για τα οκτώ ποτήρια την ημέρα, το σώμα μας μπορεί να χρειάζεται περισσότερο ή λιγότερο νερό, ειδικά αν ασκούμαστε συχνά ή καταναλώνουμε πολλές τροφές πλούσιες σε νερό (όπως φρούτα και λαχανικά, γάλα και χυμούς).

Συμπέρασμα: ο γενικός κανόνας είναι να πίνετε αρκετό νερό κάθε μέρα, ώστε να μη νιώθετε δίψα και τα ούρα σας να είναι ανοιχτόχρωμα κίτρινα ή άχρωμα.

Περισσότερος ιδρώτας = πιο αποδοτική προπόνηση

Έχετε ακούσει: όταν ιδρώνουμε κατά την άσκηση, είναι καλύτερο, επειδή καίμε περισσότερες θερμίδες

Η αλήθεια: Πρόκειται για μια ψευδαίσθηση. Καίτε περισσότερες θερμίδες όταν γυμνάζεστε πιο σκληρά. Η μεγαλύτερη εφίδρωση μπορεί να σας κάνει να νομίζετε ότι εργάζεστε σκληρότερα, αλλά για να κάψετε περισσότερες θερμίδες, οι μύες σας πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια, η καρδιά σας να χτυπά πιο γρήγορα και ο ρυθμός της αναπνοής σας να αυξηθεί πολύ.

Τι σημαίνει όταν η ζυγαριά δείχνει ότι έχετε χάσει μερικά κιλά μετά από μια προπόνηση όπου έχετε ιδρώσει πολύ; Αρχικά θα χάνετε περισσότερο βάρος όσο περισσότερο ιδρώνετε, αλλά μόλις πιείτε κάτι, θα αντικαταστήσετε το βάρος αυτό.

Συμπέρασμα: Είναι λογικό να ζεσταίνεστε κα να ιδρώνετε όταν κάνετε έντονη άσκηση, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να αναζητάτε περισσότερη ζέστη από εξωτερικές πηγές θερμότητας, για να κάψετε περισσότερες θερμίδες.

Τα ελαφρά βάρη τονώνουν τους μυς

Έχετε ακούσει: Για να αποφύγουμε το υπερβολικό «φούσκωμα» στους μυς, δεν πρέπει να σηκώνουμε πολλά κιλά, αλλά ελαφριά βάρη

Η αλήθεια: Ο μύθος αυτός καλά κρατεί! Οι περισσότερες γυναίκες δεν έχουν τις ορμόνες ή την μυϊκή μάζα που απαιτείται για να έχουν πραγματικά μεγάλους μυς. Θα έπρεπε να περνούν ατέλειωτες ώρες στο γυμναστήριο για τη δημιουργία μυϊκής μάζας και ακόμα και τότε οι περισσότερες γυναίκες δε θα ήταν σε θέση να «φουσκώσουν» υπερβολικά.

Μην αποφεύγετε τα βάρη. Για να σχηματίσετε το σώμα σας, σηκώστε όσο περισσότερα βάρη αντέχετε, για 8-15 επαναλήψεις.

Συμπέρασμα: Είναι καλό να σηκώνετε και μερικά βάρη στην προπόνησή σας. Απλά σιγουρευτείτε ότι αυξάνετε σταδιακά τα κιλά και κάνετε σωστά κάθε άσκηση.

Ο ιδρώτας αποβάλλει τις τοξίνες

Έχετε ακούσει: Η εφίδρωση αποτοξινώνει το σώμα μας

Η αλήθεια: Ενώ είναι αλήθεια ότι μια μικρή ποσότητα τοξινών φεύγει από το σώμα μας μέσω των ιδρωτοποιών αδένων μας, πρόκειται μόλις για το 1% του συνολικού ποσού τοξινών. Ο κύριος ρόλος της εφίδρωσης είναι να ρυθμίζει τη θερμοκρασία του σώματος. Τα κύρια όργανα που είναι υπεύθυνα για την αποβολή των τοξινών είναι στην πραγματικότητα ο γαστρεντερικός σωλήνας, το συκώτι, τα νεφρά, το ανοσοποιητικό σύστημα και οι πνεύμονες.

Συμπέρασμα: το να ιδρώνουμε καθώς γυμναζόμαστε, είναι ευεργετικό για το σώμα μας, αλλά δεν έχει να κάνει ιδιαίτερα με την αποτοξίνωση του οργανισμού μας.

Το «μυστικό» της συχνότητας των κοιλιακών

Έχετε ακούσει: Για επίπεδους κοιλιακούς, θα πρέπει να κάνουμε σχετικές ασκήσεις κάθε μέρα.

Η αλήθεια: Όπως και κάθε άλλη ομάδα μυών στο σώμα μας, οι κοιλιακοί χρειάζονται χρόνο για να ξεκουραστούν και να ανακτήσουν δυνάμεις. Όταν δουλεύουμε έναν μυ, τον κουράζουμε και κατά τη διάρκεια της ανάπαυσης του δίνουμε χρόνο να επανακάμψει.

Οι ασκήσεις κοιλιακών έχουν τα οφέλη τους, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε αμέτρητους κάθε μέρα. Αν θέλετε πραγματικά να κάνετε κάτι θετικό για τους κοιλιακούς σας κάθε μέρα, προσέξτε τις διατροφικές σας συνήθειες.

Συμπέρασμα: Γυμνάστε τους κοιλιακούς σας όπως και κάθε άλλη ομάδα μυών και δώστε τους χρόνο να ξεκουράζονται. Επίσης φροντίστε να ακολουθήσετε μια δίαιτα που θα σας βοηθήσει να δείτε τα αποτελέσματα της προπόνησής σας.

Η ποδηλασία γυμνάζει τους μηρούς

Έχετε ακούσει: Η ποδηλασία με μεγάλη αντίσταση, κάνει τους μυς των μηρών μας πιο γυμνασμένους

Η αλήθεια: Η ποδηλασία είναι μια αεροβική δραστηριότητα, όχι άσκηση για ενδυνάμωση. Θα χρειαζόταν να βάλετε αρκετή αντίσταση στο ποδήλατο και να κουράσετε υπερβολικά τα πόδια σας για να γίνει αυτό. Το σωστό ποσό της αντίστασης μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα σε μια καλή και αποδοτική προπόνηση και μια απλή βόλτα με το ποδήλατο. Βάλτε περισσότερη αντίσταση για να κάψετε περισσότερες θερμίδες και βάλτε όση δύναμη μπορείτε.

Συμπέρασμα: Θα έχετε μια πιο αποδοτική προπόνηση και θα κάψετε περισσότερες θερμίδες –δε θα κάνετε περισσότερους μυς- βάζοντας δυσκολία στο ποδήλατό σας.

Το Pilates και η γιόγκα βοηθούν σε μακρείς και χωρίς λίπος μυς

Έχετε ακούσει: Το Pilates και η γιόγκα δημιουργούν μακρείς και λεπτούς μυς

Η αλήθεια: Ενώ μπορεί να αισθάνεστε πιο… ψηλοί, μετά από μια προπόνηση Pilates ή γιόγκα, είναι φυσικά αδύνατο να επιμηκυνθεί ένας μυς από τη γυμναστική. Οι μύες έχουν σταθερό μήκος και πάχος, επομένως ο μόνος τρόπος να τους αλλάξουμε, θα ήταν μέσω ενός χειρουργείου.

Γιατί τότε, σχεδόν όλοι οι γυμναστές Pilates και γιόγκα είναι τόσο ψηλοί και λεπτοί; Γιατί γεννήθηκαν έτσι!

Συμπέρασμα: Το Pilates και η γιόγκα έχουν πολλά οφέλη στην υγεία, συμπεριλαμβανομένης της βελτίωσης της ευλυγισίας και της στάσης του σώματος που μπορούν να μας βοηθήσουν να αισθανόμαστε και να φαινόμαστε λίγο πιο ψηλοί, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι αλλάζουν τους μυς μας.

Η ζώνη καύσης λίπους πρέπει να μας καθοδηγεί για τη μεγαλύτερη απώλεια βάρους

Έχετε ακούσει: Για να κάψουμε λίπος, θα πρέπει να κάνουμε άσκηση στη «ζώνη καύσης λίπους»

Η αλήθεια: Αυτό είναι ασαφές μαθηματικά. Ενώ καίμε υψηλότερο ποσοστό θερμίδων από λίπος σε χαμηλότερη ένταση άσκησης, καίμε περισσότερες θερμίδες συνολικά όταν ασκούμαστε πιο έντονα.

Οι ασκήσεις ενδυνάμωσης θα πρέπει να συμπεριλαμβάνονται σε μια ισορροπημένη προπόνηση, αλλά δεν θα πρέπει να είναι ο μόνος τύπος άσκησης. Συμπεριλάβετε υψηλής έντασης διαλειμματική προπόνηση και άλλες μορφές άσκησης.

Συμπέρασμα: Για να κάψετε περισσότερο λίπος, δημιουργήστε ένα ολοκληρωμένο πρόγραμμα άσκησης που συνδυάζει την ενδυνάμωση με υψηλής έντασης καρδιοαναπνευστικές ασκήσεις και χαμηλότερης έντασης ασκήσεις. Και φυσικά, συμπληρώστε το πρόγραμμά σας με μια υγιεινή διατροφή.