Βιταμίνη D: η επάρκειά της σχετίζεται με απώλεια βάρους

bitamini-d

Τρόφιμα με περιεκτικότητα σε βιταμίνη D

ΤΕΤΑΡΤΗ, 01 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Η συμπληρωματική πρόσληψη βιταμίνης D σε ένα υποθερμιδικό πρόγραμμα διατροφής μπορεί να οδηγήσει σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους, σύμφωνα με τον επικεφαλής ερευνητή, Shalamar Sibley, MD, από το Πανεπιστήμιο της Μινεσότα.

Οι εθελοντές έχασαν περίπου 0,2 kg περισσότερο στη δίαιτα χαμηλών θερμίδων για κάθε 1 ng/ml 25-υδροξυχοληκαλσιφερόλης, μια μορφή της βιταμίνης D.

Παρά το γεγονός ότι το σώμα σχηματίζει  βιταμίνη D με την έκθεσή του στο φως του ηλίου, τα επίπεδα σε ορισμένες χώρες είναι εξαιρετικά χαμηλά ιδιαίτερα κατά τους χειμερινούς μήνες.

Γιατί πολλοί παρουσιάζουν έλλειψη;
Οι λόγοι της ανεπάρκειας είναι πολλοί, με κυριότερη την πολύ μικρή λίστα των τροφίμων που περιέχουν βιταμίνη D. Αυτά τα τρόφιμα είναι ο κρόκος αυγού, ο σολομός και το μουρουνέλαιο, ωστόσο, τα πολλά τρόφιμα είναι και εμπλουτισμένα σε βιταμίνη D (όπως το γάλα). Επιπλέον, πολλοί παράγοντες επηρεάζουν την ικανότητα του σώματος να απορροφήσει βιταμίνη D. Οι παράγοντες αυτοί περιλαμβάνουν τον τόπο που ζείτε, την εποχή, πόσο χρόνο περνάτε στην ύπαιθρο χωρίς αντηλιακό, τον τύπο δέρματος, την ηλικία, την παχυσαρκία, τη ρύπανση. Οι παράγοντες αυτοί έρχονται να παίξουν σημαντικό ρόλο επειδή η βιταμίνη D είναι στην πραγματικότητα μια ορμόνη και χρειάζεται το ηλιακό φως για να ενεργοποιηθεί από τον οργανισμό.

Τι μπορώ να κάνω;
Η λογική έκθεση στον ήλιο (συνήθως 5-10 λεπτά έκθεσης των χεριών και των ποδιών ή τα χέρια, τους βραχίονες και το πρόσωπο, 2 ή 3 φορές την εβδομάδα) μπορεί να βοηθήσει. Ωστόσο, ο καλύτερος τρόπος για να εξασφαλιστεί πραγματικά επαρκής βιταμίνη D είναι μέσω συμπληρωμάτων.

Ποια είναι τα ιδανικά επίπεδα;
Μετρώντας τα επίπεδα της βιταμίνης στο αίμα μας, προκύπτει και η απαραίτητη για τις ανάγκες μας δοσολογία

Έλλειψη: κάτω από 48 ng/ml

Ιδανικά επίπεδα: 60-80 ng/ml

Σίγουρα η καλύτερη πηγή είναι η έκθεση στον ήλιο. αλλά αυτό δεν είναι πάντα εφικτό, για τους περισσότερους που εκτίθενται επαρκώς μόνο για 15-30 ημέρες το χρόνο. Αν λάβουμε μάλιστα υπόψη ότι και αυτή η έκθεση γίνεται με αντηλιακή προστασία (ένα αντηλιακό με δείκτη προστασίας 15 μπλοκάρει την παραγωγή βιταμίνης D από τον ήλιο κατά 99%) η λήψη συμπληρώματος είναι αναγκαία.

Ιωάννα Ευαγγέλου
http://www.ioannaevaggelou.gr