Τα λάθη που κάνουμε όταν μαγειρεύουμε σολομό

solomos
ΠΕΜΠΤΗ, 02 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο σολομός αποτελεί καλή πρώτη ύλη για ένα γεύμα και ταυτόχρονα υγιεινή, αλλά όσον αφορά την ευκολία στο μαγείρεμά του, δεν βρίσκεται ακριβώς στην κορυφή της λίστας με τις «εύκολες» τροφές. Δείτε ποια είναι τα πιο κοινά λάθη, για να μεγειρεύετε σολομό πιο συχνά και πιο σωστά.

Κάνετε κακή επιλογή στην αγορά σας
Η διαδικασία ξεκινά από την αγορά του και όσο κι αν φαντάζει εύκολο να αρπάξετε την πρώτη σακούλα με τα κατεψυγμένα φιλέτα, χρειάζεται να δώσετε περισσότερη προσοχή. Ο φρέσκος κι όχι κατεψυγμένος σολομός θα πρέπει να είναι πάντα η πρώτη σας επιλογή και καλό είναι να κοιτάτε την εμφάνισή του για να καταλάβετε την ποιότητά του. Διαφορετικές ποικιλίες παρουσιάζουν διαφορές στο χρώμα και τη γεύση, αλλά σε ένα γενικότερο πλαίσιο να θυμάστε ότι τα φωτεινά χρώματα είναι καλύτερα από τα θαμπά και τα χλωμά. Αποφύγετε οποιοδήποτε ψάρι μοιάζει να έχει «στεγνώσει» ή έχει χρώμα που «καφετίζει» και προτιμήστε τα έντονα ροζ και κόκκινα χρώματα.

Τον ξεπαγώνετε με το λάθος τρόπο
Όταν βιαζόμαστε, σίγουρα μοιάζει καλή λύση να ξεπαγώσουμε κάτι στο φούρνο μικροκυμάτων. Όσον αφορά το σολομό, όμως, αυτό είναι μεγάλο λάθος. Ο λόγος είναι ότι ο σολομός, όπως τα περισσότερα ψάρια, δεν χρειάζονται πολύ μαγείρεμα. Η σωστή ποσότητα θερμότητας για τον κατάλληλο χρόνο είναι ένα από τα πιο σημαντικά βήματα που πρέπει να έχετε υπόψη σας όταν ετοιμάζετε σολομό ή σχεδόν οποιοδήποτε θαλασσινό. Σας γενικό κανόνα, να θυμάστε ότι πρέπει να ξεπαγώνετε τα ψάρια σας χωρίς θερμότητα. Αφήστε τον το βράδυ στο ψυγείο ή βάλτε τον σε μια σφραγισμένη σακούλα κάτω από τρεχούμενο νερό κι αφού ξεπαγώσει, αφήστε τον για λίγο σε θερμοκρασία δωματίου, πριν τον μαγειρέψετε. Όσο πιο κρύο είναι το ψάρι πριν το μαγειρέψετε, τόσο πιο πιθανό είναι να το παραμαγειρέψετε εξωτερικά.

Αφαιρείτε το δέρμα του τη λάθος στιγμή
Κάποιοι υποστηρίζουν ότι πρέπει να αφαιρούμε το δέρμα του σολομού, ενώ άλλοι ότι πρέπει να το αφήνουμε. Αν αποφασίσετε να το βγάλετε, θα πρέπει να μην το κάνετε πριν τον μαγειρέψετε. Η προστασία που παρέχει το δέρμα στα περισσότερα πλάσματα, συνήθως είναι χρήσιμη ακόμη και μετά το θάνατό τους. Στην περίπτωση του σολομού, αν διατηρήσετε το δέρμα του και αρχίσετε να τον μαγειρεύετε με την πλευρά αυτή προς τα κάτω, το δέρμα θα προστατέψει την τρυφερή σάρκα που βρίσκεται από κάτω από τη θερμότητα, θα κρατήσει τους χυμούς του και θα βοηθήσει να μαγειρευτεί σωστά. Στο τέλος, μπορείτε να το αφαιρέσετε αν θέλετε.

Τον καρυκεύετε πολύ νωρίς
Τα καρυκεύματα είναι απαραίτητα σε κάθε συνταγή και η περίπτωση του σολομού δεν διαφέρει. Χρειάζεται σίγουρα αλάτι και πιπέρι, αλλά πρέπει να τα προσθέσετε λίγο πριν ξεκινήσετε να τον μαγειρεύετε. Αυτή τη χρονική στιγμή, το αλάτι πριν το μαγείρεμα θα τονίσει τη γεύση του πιάτου, αλλά αν το ρίξετε πολύ νωρίς, θα του αφαιρέσει την υγρασία και θα κάνει κακό στο αποτέλεσμα.

Τον ποσάρετε χωρίς καρυκεύματα
Το να σιγοβράζετε το σολομό σας σε ένα ρηχό κατσαρολάκι με νερό (ποσάρισμα) είναι ένας καλός τρόπος να μαγειρέψετε το ψάρι σας και να αποφύγετε την αφυδάτωσή του στη συνέχεια. Ό,τι όμως καρύκευμα του προσθέσετε, δεν πρέπει απλώς να το τρίψετε επάνω του, αλλά να το προσθέσετε και στο νερό. Αν δεν το κάνετε, τότε ό,τι καρύκευμα του προσθέσατε πριν το μαγείρεμα θα διαλυθεί και θα ξεπλυθεί, αφήνοντας ένα υγρό και βαρετό αποτέλεσμα. Από την άλλη, αν προσθέσετε τα καρυκεύματά σας στο νερό, οι γεύσεις και τα αρώματα θα εισχωρήσουν στο ψάρι σας και θα του χαρίσουν έξτρα γεύση. Δοκιμάστε να τον ποσάρετε με λευκό κρασί, φρέσκο κρεμμυδάκι και άνηθο και τελειώστε με πιπέρι και λίγο λεμόνι.

Τον πιάνετε πολύ
Ένα κομμάτι σολομού χρειάζεται χώρο και χρόνο και αν όλα γίνουν σωστά, θα λιώνει στο στόμα σας. Αν, όμως, τον «πειράζετε» πολύ, θα διαλυθεί. Μόλις τον βάλετε σε θερμότητα, αφήστε τον μέχρι η σάρκα του να γίνει αδιαφανής. Αν, μάλιστα τον σκεπάσετε όσο μαγειρεύεται, μπορεί να μην χρειαστεί να τον γυρίσετε καθόλου. Διαφορετικά, θα πρέπει να τον γυρίσετε μια φορά, στη μέση του μαγειρέματος.

Τον παραψήνετε
Αυτό είναι ίσως το σημαντικότερο λάθος όλων. Κάποιες μέθοδοι είναι καλύτερες από άλλες, όπως το ποσάρισμα ή το τύλιγμα σε αλουμινόχαρτο, αλλά όπως κι αν τον τοποθετείτε στη θερμότητα, πρέπει να προσέξετε το χρόνο. Αφαιρέστε τον από τη φωτιά λίγο πριν γίνει, έτσι ώστε να τον αφήσετε για λίγο να ξεκουραστεί και να μαγειρευτεί εκτός φωτιάς, χωρίς φόβο να παραψηθεί. Όσο πιο συχνά τον μαγειρεύετε, τόσο πιο καλά θα τον μάθετε και σύντομα θα έχετε τον τέλειο σολομό μπροστά σας!