Υπέρταση: 3 «σημάδια» που την προαναγγέλλουν

ypertasi-3-simadia-pou-tin-proanaggelloun-simadia-pou-tin-proanaggelloun

ΔΕΥΤΕΡΑ, 21 ΜΑΙΟΥ 2012

Οι υπερτασικοί ασθενείς ζουν διαρκώς με την αγωνία της μέτρησης της πίεσής τους καθώς και με διάφορες διατροφικές απαγορεύσεις προκειμένου να διαφυλάξουν την υγεία τους. Δείτε, ποια είναι τα 3 σημάδια, σύμφωνα με το Reader’s Digest, που μπορεί να εμφανίσετε σε προ-υπερτασικό στάδιο.

Η πίεσή σας είναι λίγο παραπάνω από το φυσιολογικό…

Ένα μεγάλο μέρος των ασθενών, παρουσιάζει ελαφρώς αυξημένες τιμές αρτηριακής πίεσης. Ωστόσο, η αύξηση ενδεχομένως δεν είναι τόσο μεγάλη ώστε να θορυβηθεί ο γιατρός ή ο ασθενής και συχνά, οι ενδείξεις αυτές περνάνε στα «ψιλά». Παρόλα αυτά, οι ειδικοί αναφέρουν, πως αυτή είναι μια ανησυχητική ένδειξη καθώς διπλασιάζει τις πιθανότητες εγκεφαλικού επεισοδίου. Κάποιοι γιατροί ήδη έχουν αποδεχθεί αυτή τη «γκρίζα» ζώνη των αυξημένων ενδείξεων ως προάγγελο υπέρτασης και έτσι συνιστούν συστηματική παρακολούθηση.

Η πίεση ανεβαίνει όσο ανεβαίνει και η ηλικία…

Έχει συχνά παρατηρηθεί πως η αρτηριακή πίεση αυξάνεται 8-10 μονάδες κάθε δεκαετία που περνά στις γυναίκες και 4-5 μονάδες στους άνδρες, στο διάστημα της ηλικίας από 35 έως 64 ετών.

Αυτό και μόνο αρκεί για να μπείτε αυτόματα σε προ-υπερτασική φάση καθώς τα χρόνια περνούν. Και φυσικά, θα πρέπει να το λάβετε σοβαρά υπόψη σας και να μην παραμελείτε τις τακτικές επισκέψεις στο γιατρό που σας παρακολουθεί.

Η πίεση ανεβαίνει (αλλά μόνο στο γραφείο του γιατρού…)

Άλλο και τούτο πάλι. Η πίεσή σας θυμίζει ασανσέρ καθώς ανεβοκατεβαίνει ανάλογα με το που βρίσκεστε. Έτσι, μπορεί το πιεσόμετρο στο σπίτι να δείχνει πως η πίεσή σας βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα αλλά μόλις βρεθείτε στο ιατρείο να χτυπά «κόκκινο». Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από επιστήμονες στη Σκωτία, διαπίστωσε πως η αρτηριακή πίεση που αυξάνεται σε συγκεκριμένες περιόδους κυρίως λόγω άγχους αποτελεί «προάγγελο» μελλοντικής υπέρτασης που δεν πρέπει να αγνοηθεί καθώς ενδεχομένως υποδηλώνει αρτηριοσκλήρωση και το πιθανότερο είναι πώς θα δημιουργήσει προβλήματα στον ασθενή στο μέλλον.