Πείτε stop στην τριχόπτωση με τις κατάλληλες τροφές

peite-stop-stin-trixoptosi-me-tis-katalliles-trofes

ΤΡΙΤΗ, 22 ΜΑΙΟΥ 2012

Όταν το πάτωμα του μπάνιου γεμίζει τρίχες μόλις χτενιστούμε και πάνω στη βούρτσα μας αντικρίζουμε μόνο μαλλιά που κάποτε βρίσκονταν στο κεφάλι μας, τότε μάλλον πρέπει να λάβουμε τα μέτρα μας…

Το μόνιμο άγχος όλων των αντρών, από μικρές κι όλας ηλικίες, είναι μην αποκτήσουν από νωρίς… ακάλυπτες περιοχές στο κεφάλι τους, ενώ δεν είναι λίγες και οι γυναίκες που αντικρίζουν με τρόμο την πτώση των μαλλιών τους στο πάτωμα, στις βούρτσες, στα ρούχα τους κ.ο.κ. Η αλήθεια είναι ότι η απώλεια των μαλλιών, η εικόνα της φαλάκρας ή της αραιής γυναικείας κόμης δεν φαντάζει δελεαστική για τους περισσότερους και ενώ κάποιοι αποδέχονται την κατάσταση χωρίς παρεμβάσεις, άλλοι κάνουν τα πάντα για να κρύψουν το πρόβλημα, μην καταφέρνοντας κάτι αποτελεσματικό τις περισσότερες φορές.

Αντί, όμως, να χτενίζετε τα μαλλιά σας προς περίεργες κατευθύνσεις για να καλύψετε τα κενά, να τα φουντώνετε ή να καταφεύγετε σε άλλες πιο ριζικές παρεμβάσεις που κοστίζουν, μπορείτε να στραφείτε προς την κουζίνα σας και να δώσετε λίγη προσοχή στη διατροφή σας. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τους ειδικούς, υπάρχουν τροφές που μπορούν να βοηθήσουν στο να διατηρήσετε τα μαλλιά στο κεφάλι σας, αντί να τα… σκουπίζετε από το πάτωμα. Παρακάτω θα βρείτε πολλές από αυτές, που εγγυώνται να σας κρατήσουν μακριά από την τριχόπτωση.

Θαλασσινά: διορθώνουν τις ελλείψεις ψευδαργύρου

Πολλοί από αυτούς που πάσχουν από απώλεια μαλλιών παρουσιάζουν χαμηλά επίπεδα ψευδαργύρου, ενός μετάλλου που παίζει σημαντικό ρόλο στις λειτουργίες του σώματος, από την αναπαραγωγή κυττάρων μέχρι την ορμονική ισορροπία, οι οποίες επηρεάζουν και τα μαλλιά μας. Κυρίως, όμως, ο ψευδάργυρος ρυθμίζει τους αδένες που σχετίζονται με τους θύλακες των τριχών κι αν βρίσκεται σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό μας, οι θύλακες αποδυναμώνονται, οδηγώντας στο «σπάσιμο» και το πέσιμο των μαλλιών μας. Για να καταπολεμήσουμε αυτό το πρόβλημα, μπορούμε να καταναλώνουμε τροφές που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ψευδάργυρο, όπως θαλασσινά (γαρίδες, στρείδια, μύδια), αλλά και κόκκινο κρέας, πουλερικά και ξηρούς καρπούς. Έχετε, όμως, υπόψη σας ότι η υπερβολική πρόσληψη ψευδαργύρου μπορεί να οδηγήσει και πάλι σε τριχόπτωση, γι’ αυτό βασιστείτε στη διατροφή σας, χωρίς να λάβετε ταυτόχρονα κάποιο συμπλήρωμα.

Αβγά και γαλακτοκομικά: χρειάζεστε την πρωτεΐνη τους

Τα μαλλιά δημιουργούνται κυρίως από πρωτεΐνη, γι’ αυτό και είναι λογικό το ότι πρέπει να τρώμε τροφές πλούσιες σε πρωτεΐνη για να τα διατηρήσουμε υγιή και πολλά. Παρ’ όλ’ αυτά, επειδή μια μπριζόλα καθημερινά και γενικότερα τα πολλά λιπαρά στη διατροφή δεν πρόκειται να ωφελήσουν γενικότερα τον οργανισμό μας (συν του ότι αυξάνουν την τεστοστερόνη, η οποία συνδέεται με την τριχόπτωση), χρειάζεται να στραφούμε προς άλλες πηγές. Τα γαλακτοκομικά χαμηλών λιπαρών και τα αβγά παρέχουν στον οργανισμό μας υψηλής βιολογικής αξίας πρωτεΐνη, ενώ σημαντική είναι επίσης η άπαχη πρωτεΐνη από το κοτόπουλο και το ψάρι, τα οποία πρέπει να βρίσκονται τακτικά στη διατροφή σας.

Ολική άλεση: για πολλά και υγιή μαλλιά

Το καστανό ρύζι, το ψωμί ολικής άλεσης και τα ανάλογα δημητριακά και ζυμαρικά σας ευεργετούν όχι μόνο στο πεπτικό, όπως μέχρι τώρα πιστεύατε, αλλά και στο πλήθος και την ποιότητα των μαλλιών σας. Ο λόγος είναι ότι περιέχουν βιταμίνη Β7, γνωστή και ως βιοτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη δράση της όσον αφορά τη δύναμη των μαλλιών μας και τη μείωση των άσπρων τριχών. Συν τοις άλλοις, οι τροφές ολικής άλεσης είναι επίσης πλούσιες σε σίδηρο και ψευδάργυρο, που αποδεδειγμένα βελτιώνουν την υγεία και τη δύναμη του τριχωτού της κεφαλής μας.

Όσπρια: η πρωτεΐνη των χορτοφάγων

Αν απέχετε από τα κρεατικά και όλα τα προϊόντα ζωικής προέλευσης, η πρωτεΐνη και πάλι μπορεί να υπάρχει στη διατροφή σας, από διαφορετικές πηγές. Οι φακές, τα φασόλια και άλλα όσπρια μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη της τριχόπτωσης, αφού είναι πλούσια σε πρωτεΐνη φυτικής προέλευσης, ενώ περιέχουν και βιταμίνη E, η οποία δρα επίσης βοηθητικά ως προς τη διατήρηση της πλούσιας… κόμης μας, αυξάνοντας την κυκλοφορία αίματος στο δέρμα του κρανίου. Αν πάσχετε από υψηλή αρτηριακή πίεση, όμως, θα πρέπει να συμβουλευτείτε το γιατρό σας προτού αυξήσετε την πρόσληψη της βιταμίνης, ενώ για να εξασφαλίσετε ότι γίνεται σωστή απορρόφηση της πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης, συνδυάστε τη με δημητριακά (π.χ. φακόρυζο). Έξυπνη επιλογή όσον αφορά την πρωτεΐνη, είναι επίσης η σόγια (γάλα σόγιας, τόφου κ.ο.κ.), τόσο για τους χορτοφάγους, όσο και για τους υπόλοιπους.

Ξηροί καρποί: χαρίζουν γερά μαλλιά με τα θρεπτικά συστατικά τους

Για να σταματήσετε να βλέπετε τρίχες παντού εκτός από το… κεφάλι σας, προσθέστε περισσότερα αμύγδαλα, φιστίκια και καρύδια στη διατροφή σας. Οι ξηροί καρποί, εκτός του ότι προσφέρουν ωμέγα-3 λιπαρά οξέα στον οργανισμό μας, τα οποία εκτός από καλό στην καρδιά μας παρέχουν μαλακά μαλλιά, είναι και καλές πηγές ψευδαργύρου, ο οποίος εμποδίζει την τριχόπτωση.

Αποξηραμένα φρούτα: πλούσιο τριχωτό κεφαλής με σίδηρο

Ο σίδηρος παίζει σημαντικό ρόλο στην παραγωγή αιμογλοβίνης του αίματος, η οποία μεταφέρει οξυγόνο στα όργανα και τους ιστούς του σώματος. Όταν η αιμογλοβίνη βρίσκεται σε υγιή επίπεδα, το οξυγόνο διασκορπίζεται σωστά στον οργανισμό κι αυτό σημαίνει ότι στο κεφάλι σημειώνεται καλή κυκλοφορία αίματος, που διεγείρει και προωθεί την ανάπτυξη των μαλλιών. Για να καταφέρετε να προσθέσετε σίδηρο στη διατροφή σας δεν σημαίνει ότι πρέπει να τρώτε… συκώτι καθημερινά, αλλά να αυξήσετε άλλες τροφές με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτόν, όπως αποξηραμένα φρούτα, χυμό κερασιού, πράσινα φυλλώδη λαχανικά, χουρμάδες, αβγά κ.ο.κ. Μην ξεχνάτε ότι η βιταμίνη C βελτιώνει την απορρόφηση σιδήρου από τον οργανισμό, γι’ αυτό αυξήστε τα πορτοκάλια, τα λεμόνια, τις φράουλες, τα μπρόκολα κ.ο.κ. μαζί με τις τροφές που σας παρέχουν σίδηρο.

Αγγούρια, πιπεριές και πατάτες: χρήσιμες τροφές για τα μαλλιά

Το διοξείδιο του πυριτίου μπορεί να μην είναι κάτι που έχετε συνδέσει με τη διατροφή, αλλά αν θέλετε να ενισχύσετε την ανάπτυξη των μαλλιών σας και να αποτρέψετε την απώλειά τους, τότε πρέπει να μπει κι αυτό στο μενού σας και ο τρόπος να γίνει αυτό είναι με την κατανάλωση πράσινων και κόκκινων πιπεριών, αγγουριών και πατάτας. Τα τρόφιμα αυτά περιέχουν διοξείδιο του πυριτίου στη φλούδα τους, το οποίο θα βοηθήσει στην καλύτερη απορρόφηση βιταμινών και μετάλλων, έτσι ώστε κι αυτά με τη σειρά τους να κάνουν τη δική τους δουλειά στο θέμα της