Δέκα έξυπνα κόλπα που θα σας γλιτώσουν χρόνο από την κουζίνα

gunaika-kouzina
ΤΡΙΤΗ, 07 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Ο χρόνος που καταναλώνουν στην κουζίνα όσοι μαγειρεύουν και φροντίζουν τον ιδιαίτερο αυτό χώρο του σπιτιού είναι καθημερινά αρκετός. Μπορείτε, όμως, να τον μειώσετε, αυξάνοντας τον ελεύθερό σας χρόνο, έστω και λίγο, με μερικά τρικ που ίσως να μην είχατε σκεφτεί ποτέ.

Μην φοβάστε τα μεγάλα μαχαίρια
Μοιάζουν τρομαχτικά για κάποιον που δεν τα έχει συνηθίσει, αλλά τα μεγάλα μαχαίρια βοηθούν να κόβετε καλύτερα και επαρκώς τα τρόφιμά σας, κι αν τα συνηθίσετε, σας προσφέρουν ταχύτητα κι ευκολία

Καθαρίζετε ταυτόχρονα με το μαγείρεμα
Όταν αφήνετε την κουζίνα να γεμίσει με άπλυτα σκεύη, λερωμένους πάγκους κ.ο.κ. προκειμένου να τα μαζέψετε στο τέλος, το καθάρισμά της μοιάζει «βουνό» -και είναι. Προτιμήστε σε κάθε βήμα της μαγειρικής σας να συμμαζεύετε, όσο περιμένετε π.χ. να περάσετε στο επόμενο βήμα. Έτσι, μόλις τελειώσετε το μαγείρεμα, θα έχετε τελειώσει ως δια μαγείας και το καθάρισμα.

Ψήστε εκ των προτέρων τα λαχανικά σας
Πολλοί σεφ και άνθρωποι που μαγειρεύουν πολύ, προτιμούν να ψήνουν τα λαχανικά τους στο 90% πριν ξεκινήσουν το μαγείρεμα και όταν έρχεται η ώρα να τα χρησιμοποιήσουν, τα βάζουν για λίγο στο φούρνο. Έτσι εξοικονομούν και χρόνο και χώρο στο φούρνο.

Βάλτε τα υγρά σε παλιά μπουκάλια κέτσαπ
Αξιοποιήστε τα παλιά μπουκάλια τις κέτσαπ –αυτά που θέλουν λίγη πίεση για να βγει το περιεχόμενο- και γεμίστε τα με λάδι, κρασί και οτιδήποτε υγρό χρειάζεστε για το μαγείρεμά σας, ακόμη και μέλι. Είναι εύκολο και γρήγορο να τα χρησιμοποιείτε και θα δείτε ότι θα σας λύσουν τα χέρια.

Παγώστε τα αβγά σας πριν τα καθαρίσετε
Αφού βράσετε τα αβγά σας, βάλτε τα σε ένα μπολ με κρύο νερό για μερικά δευτερόλεπτα και προσπαθήστε μετά να τα ξεφλουδίσετε. Η διαδικασία γίνεται έτσι πολύ πιο εύκολη.

Δημιουργήστε καπνιστή γεύση
Αν σας αρέσουν τα καπνιστά, ένα πιστόλι καπνίσματος θα σας χαρίσει αυτή τη γεύση σε ελάχιστο χρόνο. Να θυμάστε, μάλιστα, ότι λίγη πάπρικα εντείνει τη γεύση του καπνιστού και σας απαλλάσσει από τη χρήση μπέικον και το τηγάνισμά του.

Φυλάξτε ζωμό στην κατάψυξη
Λίγος ζωμός είναι πάντα χρήσιμος στο μαγείρεμα, αλλά μπελαλίδικος στην προετοιμασία. Για να έχετε πάντα λίγο σπιτικό –κι όχι του εμπορίου- ζωμό έτοιμο, φροντίστε να φτιάξετε και να τον αποθηκεύσετε στην κατάψυξη σε νάιλον σακουλάκια ή παγοκύστες.

Κάντε χώρο στο φούρνο μικροκυμάτων
Θέλετε να βάλετε 2 μπολ στο φούρνο μικροκυμάτων αλλά δεν χωράνε; Πάρτε ένα φλιτζάνι, γυρίστε το ανάποδα και ακουμπήστε το ένα μπολ πάνω του. Τόσο απλό, αλλά τόσο βοηθητικό!

Χρησιμοποιείτε το μαχαίρι σας σωστά
Οι λάθος κινήσεις, το λάθος πιάσιμο κ.ο.κ. μπορούν να οδηγήσουν είτε σε τραυματισμούς, είτε σε ζημιές, που όπως και να έχει κοστίζουν σε χρόνο. Για να γλιτώσετε από αυτά, πιάστε το μαχαίρι σας σωστά από τη λαβή και τυλίξτε το χέρι σας γύρω του πιάνοντάς το σταθερά. Απλώστε μια μικρή βρεγμένη πετσέτα κάτω από το ξύλο κοπής έτσι ώστε να μην γλιστράει και κόψτε τον πάτο των λαχανικών όταν χρειάζεται έτσι ώστε να μένουν κι αυτά σταθερά όσο τα κόβετε σε μικρά κομμάτια.

Κάντε ένα πράγμα τη φορά
Το μαγείρεμα ίσως μοιάζει να χρειάζεται multi-tasking, αλλά στην πραγματικότητα, αν συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα τη φορά αντί να κάνετε ταυτόχρονα πολλά, θα δείτε ότι θα τελειώσετε πιο γρήγορα.