Τα 9 σημάδια που αποδεικνύουν ότι είστε ευτυχισμένοι (αλλά δεν το παραδέχεστε...)

ta-9-simadia-pou-apodeiknuoun-oti-eiste-eutuxismenoi-alla-den-to-paradexeste-simadia-pou-apodeiknuoun-oti-eiste-eutuxismenoi-alla-den-to-paradexeste

ΠΕΜΠΤΗ, 24 ΜΑΙΟΥ 2012

Ευτυχισμένες… συνήθειες που θα σας βοηθήσουν να καταπολεμήσετε το στρες και την κατάθλιψη και να γίνετε ακόμη πιο ευτυχισμένοι απ’ όσο ήδη είστε.

Τα «μυστικά» για να είστε ευτυχισμένοι

Η συναισθηματική μας υγεία, δεν έχει να κάνει μόνο με τα γονίδιά μας ή το πώς μεγαλώσαμε. Έρευνες έχουν δείξει ότι μερικοί αρκετά ενδιαφέροντες παράγοντες, παίζουν ρόλο στο πόσο χαρούμενοι αισθανόμαστε. Διαβάστε την παρακάτω λίστα για να δείτε αν ο τρόπος ζωής σας, σας ικανοποιεί και εστιάστε σε αυτούς τους 9 τρόπους για να ανεβάσετε τη διάθεσή σας.

Ήσασταν γελαστοί στις σχολικές φωτογραφίες

Οι ενήλικοι που ήταν πιο γελαστοί σε φωτογραφίες του σχολείου και του πανεπιστημίου, είχαν 5 φορές λιγότερες πιθανότητες να πάρουν διαζύγιο, δεκαετίες αργότερα, από εκείνους που φαίνονταν λιγότερο ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του Πανεπιστημίου DePauw. Το χαμόγελο και η θετική διάθεση, μπορεί να προσελκύσουν και άλλους ευτυχισμένους ανθρώπους ή τον/την σύζυγό σας.

Έχετε αδελφή

Άτομα με τουλάχιστον μία αδελφή, ανέφεραν καλύτερη κοινωνική υποστήριξη, περισσότερη αισιοδοξία και περισσότερες ικανότητες, σύμφωνα με μελέτη που παρουσιάστηκε στο ετήσιο συνέδριο της Βρετανικής Ψυχολογικής Εταιρείας. Οι αδελφές φαίνεται να ενθαρρύνουν την επικοινωνία και τη συνοχή στις οικογένειες. Αν πάλι δεν έχετε… κάντε αδελφή σας μια φίλη ή συγγενή σας!

Δεν είστε «κολλημένοι» με την τηλεόραση

Οι ευτυχέστεροι άνθρωποι ξοδεύουν 30% λιγότερο χρόνο βλέποντας τηλεόραση, σύμφωνα με μια έρευνα του Πανεπιστημίου του Maryland, που ανέλυσε επί 34 χρόνια τα στοιχεία για περισσότερους από 45.000 Αμερικανούς. Είναι πιο πιθανό να χρησιμοποιούν το χρόνο τους για κοινωνικοποίηση, διάβασμα, ή για να πηγαίνουν στην εκκλησία - συνήθειες που συνδέονται με την καλύτερη διάθεση και την υγεία.

Κρατάτε τα σουβενίρ

Οι άνθρωποι που κρατούν φωτογραφίες ή αναμνηστικά για να θυμούνται καλές στιγμές, εκτιμούν περισσότερο τη ζωή τους και είναι πιο ευτυχισμένοι, αναφέρουν ειδικοί από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας, Ρίβερσαϊντ. Οι καλές αναμνήσεις μας υπενθυμίζουν τη δυνατότητα της ευτυχίας και «υπόσχονται» ότι μπορούμε να την αποκτήσουμε ξανά.

Κάνετε την άσκηση προτεραιότητα

Τα άτομα που γυμνάζονται περισσότερο, είναι λιγότερο πιθανό να έχουν άγχος και περισσότερο πιθανό να είναι ικανοποιημένοι με τη ζωή τους, σύμφωνα με Δανούς ερευνητές. Σε σύγκριση με όσους κάνουν καθιστική ζωή, τα άτομα που κάνουν jogging, έχουν 70% λιγότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν υψηλά επίπεδα στρες και δυσαρέσκειας για τη ζωή τους, διαπίστωσε η μελέτη. Άτομα που δε γυμνάζονταν και ξεκίνησαν μέτρια άσκηση -17 έως 34 λεπτά την ημέρα- ένιωσαν περισσότερη ευτυχία στη ζωή τους.

Έχετε υγιή ερωτική ζωή

Η υγιής ερωτική ζωή είναι ένας βασικός παράγοντας που συμβάλλει στην ευτυχία, έδειξε μια μελέτη από το βρετανικό πανεπιστήμιο του Warwick. Οι παντρεμένοι ανέφεραν 30% περισσότερο σεξ από ό, τι οι ελεύθεροι, γεγονός που αποτελεί έναν λόγο που τους κάνει ευτυχισμένους, δήλωσαν.

Kάνετε παρέα με χαρούμενους ανθρώπους

Η παρέα με ένα χαρούμενο άτομο, αυξάνει την πιθανότητα να νιώσετε κι εσείς ευτυχισμένοι, σύμφωνα με μια νέα μελέτη. Το πόσο συχνά συναντιέστε, έχει τη μεγαλύτερη σημασία, λένε οι ερευνητές: Οι άνθρωποι που μένουν σε απόσταση ενός χιλιομέτρου περίπου από έναν χαρούμενο φίλο τους, έχουν αυξημένες πιθανότητες να είναι ευτυχισμένοι, κατά 42%. Αν ο φίλος τους μένει πιο μακριά (σε ακτίνα 3 χλμ.) οι πιθανότητες μειώνονται κατά 22%, πιθανόν επειδή τον συναντούν λιγότερο.

Ζεστό ρόφημα, ζεστή καρδιά

Ένα ζεστό ρόφημα -ο καφές και το τσάι είναι καλές επιλογές- μπορεί να συμβάλλει σε θετικά συναισθήματα, σύμφωνα με μια μελέτη του Πανεπιστημίου Yale. Αυτό μπορεί να συμβαίνει επειδή οι άνθρωποι συνδέουν τη φυσική ζεστασιά με τη συναισθηματική ζεστασιά, λένε οι ερευνητές. Στη μελέτη που πραγματοποιήθηκε, όσοι προτίμησαν ζεστό, αντί παγωμένο καφέ, ήταν πιο φιλικοί απέναντι στους άλλους και είχαν μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Έχετε δύο πολύ καλούς φίλους

Μεταξύ 654 παντρεμένων ενηλίκων, εκείνοι που δήλωσαν ότι είχαν τουλάχιστον δύο «πολύ καλούς φίλους» (όχι απαραίτητα συμπεριλαμβανομένου της/του συζύγου τους) ήταν πιθανότερο να νιώθουν ψυχική ευεξία, αναφέρει μια μελέτη. Αλλά παραπάνω από 2 φίλοι, δεν φέρνουν περισσότερη ευτυχία.