Αφυδάτωση: Για να μην πείτε το νερό νεράκι...

ΠΕΜΠΤΗ, 26 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2010

Έχετε αρχίσει να κουράζεστε. Είστε αφηρημένοι και ανήσυχοι ενώ το να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας μοιάζει σχεδόν ανέφικτο. Ο εγκέφαλός σας αδυνατεί να «εκτελέσει» τις εντολές που του δίνετε και όχι μάλλον δεν φταίει η ζέστη… Τι σας συμβαίνει επομένως και η κόπωση αποτελεί καθημερινή συντροφιά σας; Μήπως έχετε «ξεχάσει» να πιείτε αρκετό νερό;

Έχετε αρχίσει να κουράζεστε. Είστε αφηρημένοι και ανήσυχοι ενώ το να συγκεντρωθείτε στη δουλειά σας μοιάζει σχεδόν ανέφικτο. Ο εγκέφαλός σας αδυνατεί να «εκτελέσει» τις εντολές που του δίνετε και όχι μάλλον δεν φταίει η ζέστη… Τι σας συμβαίνει επομένως και η κόπωση αποτελεί καθημερινή συντροφιά σας; Μήπως έχετε «ξεχάσει» να πιείτε αρκετό νερό;

Αποτελεί μια τόσο καθημερινή συνήθεια που συχνά την ξεχνάμε. Ο λόγος για την ποσότητα νερού που πρέπει να καταναλώνουμε διαρκώς και αν την «ξεχάσουμε», θα διαπιστώσουμε σύντομα τις δυσάρεστες συνέπειες στον οργανισμό μας.

Γιατί έχουμε ανάγκη το νερό;

Ακόμη και σε περίοδο διακοπών και απόλυτης απραξίας, ο οργανισμός μας χάνει περίπου 2 λίτρα νερού καθημερινά. Αντιλαμβάνεστε επομένως, πως η αναπλήρωση αυτών των χαμένων υγρών είναι ζωτικής σημασίας για τη διατήρηση της καλής μας υγείας.

Οι επιστήμονες αναφέρουν πως το σώμα μας αποτελείται από 65% νερό, μια ποσότητα που θα πρέπει να διατηρείται σταθερή κατά τη διάρκεια όλου του χρόνου προκειμένου να μην υπάρχουν δυσάρεστες παρενέργειες…

Τι προκαλεί την αφυδάτωση;

Δυστυχώς, τις περισσότερες φορές καθώς τα «σημάδια» της αφυδάτωσης δεν είναι άμεσα ορατά, χάνουμε πολύτιμο χρόνο εξαντλώντας ακόμη περισσότερο τον ήδη καταπονημένο οργανισμό μας. Μια σειρά παραγόντων μπορεί να προκαλέσει ήπια ή περισσότερο σοβαρή αφυδάτωση:

Προσοχή, στα χάπια σας…

Η υψηλή πίεση αντιμετωπίζεται με διουρητικά χάπια, τα οποία ευθύνονται και για μεγάλο ποσοστό απώλειας υγρών από το σώμα. Τα υγρά αυτά, θα πρέπει να αναπληρώνονται οπωσδήποτε μέσα στην ημέρα, αλλιώς ο ασθενής θα αντιμετωπίσει σύντομα σοβαρό πρόβλημα αφυδάτωσης.

Ίσως φταίει η ζέστη…

Όσο αυξάνεται η θερμοκρασία γύρω μας, τόσο περισσότερα υγρά χάνει ο οργανισμός μας μέσω του ιδρώτα. Το ταξίδι σε κάποια τροπική ή αφρικανική χώρα, όπου κυριαρχούν οι υψηλές θερμοκρασίες ή η ζωή τους καλοκαιρινούς μήνες στη χώρα μας, απαιτούν συχνότατη κατανάλωση νερού προκειμένου να αποφύγουμε τον κίνδυνο αφυδάτωσης.

Το νερό έχει «ηλικία»;

Με την πάροδο των ετών και την αύξηση της ηλικίας, ο οργανισμός χάνει ολοένα και περισσότερα υγρά. Οι νεότεροι κατακρατούν πολύ περισσότερο τις ποσότητες του νερού που καταναλώνουν, σε αντίθεση με τους μεγαλύτερους που δύσκολα «αποθηκεύουν» το νερό στον οργανισμό τους. Έτσι, με την πάροδο των ετών, ο κίνδυνος της αφυδάτωσης, γίνεται ολοένα και πιο ορατός.

Όταν το φαγητό «μυρίζει» θάλασσα…

Εντάξει, δεν χάθηκε και ο κόσμος. Καθώς μαγειρεύατε σας έπεσε λίγο παραπάνω αλατάκι στο φαγητό. Και ενώ προσπαθήσατε έντεχνα να το «μπαλώσετε» με σάλτσες και μπαχαρικά, η κατανάλωση νερού στο τραπέζι αγγίζει σημεία ρεκόρ… Μία ακόμη αιτία λοιπόν που ενδέχεται να προκαλέσει ήπια αφυδάτωση και έντονη δίψα, είναι και η υπερβολική ποσότητα αλατιού στο φαγητό-που δεν «κουκουλώνεται» με μαγειρικά-και συνήθως αποτυχημένα- τρικ…

Μετά το κολύμπι, νερό…

Συγχαρητήρια! Αθλείστε τακτικότατα και η σιλουέτα σας αποτελεί αντικείμενο συζήτησης και φθόνου… Μήπως, όμως, να πίνατε και κανένα ποτηράκι νερό μετά την προπόνηση; Οι έντονες σωματικές δραστηριότητες μπορεί να μας χαρίζουν ιδανικό βάρος και κορμί σμιλευτό, όμως μας αφαιρούν πολύτιμα σωματικά υγρά με τη μορφή του ιδρώτα, που θα πρέπει να αναπληρώσουμε άμεσα.

Πόσο νερό χρειαζόμαστε καθημερινά;

Η ιδανική καθημερινή ποσότητα κατανάλωσης νερού, σύμφωνα με τους επιστήμονες, κυμαίνεται ανάμεσα στο 1,5 με 2 λίτρα την ημέρα, που μεταφράζεται σε 5-8 ποτήρια. Καλό είναι να πίνετε νερό ακόμη και όταν δε νιώθετε δίψα, καθώς, αν ο οργανισμός φτάσει στο σημείο να σας στείλει «σήμα» δίψας, τότε σημαίνει πως ήδη ξεκινά η διαδικασία της ήπιας αφυδάτωσης…