Όταν η μόδα μιλάει γεωργιανά

kseniaschnaider Yulia Zhdan
ΤΡΙΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μπορεί να μην το έχουμε συνειδητοποιήσει αλλά η μόδα της Ανατολικής Ευρώπης ανθίζει. Όλα ξεκίνησαν με επωνυμίες, οίκους και σχεδιαστές όπως Vetements και Gosha Rubschinskiy. Όταν η πολιτική φλερτάρει με τη μόδα, τότε μπορεί να δούμε συνδυασμούς που δεν είχαμε καν φανταστεί. της Σάντυς Τσαντάκη

Τα πολιτικά μηνύματα είναι στο πρόγραμμα, όπως και τα φεμινιστικά. Είδατε τι έγινε στους δρόμους, στις επιδείξεις μόδας στη Νέα Υόρκη, στις βιτρίνες; Όλο και περισσότερες γυναίκες, αλλά και άνδρες, μαζί και δημιουργοί στιλ, επιδιώκουν να στείλουν μέσα από τις λέξεις και τις εικόνες, ένα μήνυμα.

Anton Belinkiy

Σχεδιαστές από την Ουκρανία και την Γεωργία, που θέλουν να εκφραστούν μέσα από την παγκόσμια γλώσσα της μόδας, έχουν μεταφράσει την εθνική τους περηφάνεια στις κρεμάστρες σε απρόσμενα πατρόν. 

Με παραδοσιακά ρούχα, προσαρμοσμένα στο σήμερα, και ονόματα όπως Ksenia Schnaider και Anton Belinskiy να ακούγονται όλο και περισσότερο, κυρίως για τον τρόπο που αφομοιώνουν την ουκρανική κουλτούρα στις συλλογές τους, η μόδα αλλάζει. Ο Γεωργιανός οίκος Situationist έβγαλε ακόμη και τη σημαία της Γεργίας στην πασαρέλα. 

Vetements 

Ο πιο γνωστός οίκος όμως από τη Γεωργία παραμένει ο οίκος Vetements, o oποίος, σα να παρέσυρε και πιο νέους σχεδιαστές να μπουν στο παιχνίδι. Η επωνυμία Bessarion έβγαλε στην παραγωγή ακόμη και μπλουζάκια με φράσεις στα γεωργιανά, και όποιος κατάλαβε, κατάλαβε. 

Gosha Rubchinskiy

Ετοιμαστείτε να δούμε το κυριλλικό αλφάβητο σε πολλές παραλλαγές και αναγνώσεις. Σε μετάξι, κοτόν, μουσελίνα. Αλλά και πάνω σε ζιβάγκο. Φόρμες γυμναστικής. Τσάντες. Mήπως να αρχίσουμε να ξυπνάμε σιγά-σιγά; 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr