Ποιες επιφάνειες είναι... εστίες μικροβίων στο γραφείο;

poies-epifaneies-einai-esties-mikrobion-sto-grafeio

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2012

Σε ένα χώρο που μπαινοβγαίνουν δεκάδες άτομα και οι περισσότερες επιφάνειες είναι κοινόχρηστες, όπως στο γραφείο, καλό είναι να ξέρετε από πού και πώς θα προφυλαχτείτε από τα μικρόβια.

Πριν ξετυλίξετε το σάντουιτς που έχετε φέρει από το σπίτι σας πάνω στο γραφείο σας ή μαζευτείτε με τους συναδέλφους να φάτε το μεσημεριανό σας στην κουζίνα, ίσως χρειάζεται να ενημερωθείτε λίγο περισσότερο για το κατά πόσο ο χώρος στον οποίο βρίσκεστε 8 ώρες την ημέρα, σας προφυλάσσει ή όχι από τα μικρόβια. Κι όπως καταλαβαίνετε, μάλλον στα περισσότερα γραφεία δεν τηρούνται οι προδιαγραφές για μια προφυλαγμένη από τα μικρόβια καθημερινότητα.

Σύμφωνα, μάλιστα, με έρευνα του μικροβιολόγου Τσαρλς Γκέρμπα του Πανεπιστημίου της Αριζόνα που πραγματοποιήθηκε σε διάφορα γραφεία, εταιρείες, τηλεφωνικά κέντρα και άλλους χώρους εργασίας, διαπιστώθηκε ότι οι επιφάνειες στους χώρους αυτούς παρουσίαζαν υψηλά επίπεδα τριφωσφορικής αδενοσίνης ATP (η οποία δίνει μια ιδέα για το πόσοι μικροοργανισμοί μπορεί να κρύβονται σε μια επιφάνεια), σε ορισμένες περιπτώσεις μάλιστα σε επίπεδα επικίνδυνα υψηλότερα από το φυσιολογικό.

Παρ’ όλο που η μελέτη, βέβαια, δεν συσχέτισε τα επίπεδα βακτηρίων με αρρώστιες, ωστόσο όσο πιο υψηλά είναι τα επίπεδα ATP σε μια επιφάνεια, τόσο περισσότερα πρόκειται να είναι και τα βακτήρια σε αυτή, αυξάνοντας τις πιθανότητες να έρθουμε αντιμέτωποι με έναν μικροοργανισμό που μπορεί να μας αρρωστήσει.

Κι αν θέλετε να έχετε μια πιο σαφή εικόνα για το τι συμβαίνει πάνω στο γραφείο σας, σκεφτείτε ότι, σύμφωνα με την έρευνα, το κάθισμα της τουαλέτας είναι λιγότερο βρώμικο σε σχέση με το γραφείο μας και ο λόγος είναι ότι το κάθισμα της τουαλέτας καθαρίζεται καθημερινά, ενώ το γραφείο μας όχι.

Έχοντας λοιπόν υπόψη μας ότι όταν τα επίπεδα ATP είναι 100 ή περισσότερο σημαίνει ότι η επιφάνεια θα μπορούσε να είναι και πιο καθαρή κι όταν αυτά ξεπερνούν το 300 σημαίνει ότι η επιφάνεια μπορεί να κρύβει πιθανό κίνδυνο αρρώστιας, ας δούμε πόσο κινδυνεύουμε μέσα στο γραφείο μας, με βάση την έρευνα του Πανεπιστημίου.

Αυτόματοι πωλητές: Αποτελούν τη γρήγορη λύση για μια ζεστή σοκολάτα, ένα αναψυκτικό ή ένα σνακ, που μας γλιτώνει από το να παραγγείλουμε απ’ έξω. Καθώς, όμως, όλοι πατάμε τα κουμπιά του μηχανήματος, αλλά ποτέ κανείς δεν τα καθαρίζει, τα επίπεδα ATP σε αυτά είναι υψηλά, ξεπερνώντας το 300 στο 21% αυτών, δηλαδή αρκετά επίφοβα. Καλό είναι να μην τα πατάτε με γυμνό χέρι (προτιμήστε με ένα χαρτομάντιλο) ή να πλένετε τα χέρια σας αμέσως μετά, πριν πιάσετε το τρόφιμο.

Κουμπί ψύκτη: Λίγο κρύο νερό από τον ψύκτη, ειδικά τα ζεστά καλοκαιρινά μεσημέρια είναι ότι πρέπει για να μας δροσίσει -αλλά μήπως και για να μας μολύνει; Σύμφωνα με την έρευνα, το 23% των ψυκτών στην περιοχή του κουμπιού παρουσιάζει επίπεδο ATP άνω του 300.

Χερούλια ψυγείου: Αν στο χώρο εργασίας σας υπάρχει κουζίνα, ψυγείο κ.ο.κ., τότε εύλογα τα χερούλια τους θα είναι γεμάτα μικρόβια από τα χέρια που τα πιάνουν καθημερινά, τα οποία κατά πάσα πιθανότητα δεν είναι πλυμένα. Και για του λόγου το αληθές, η έρευνα έδειξε ότι και αυτά τα χερούλια ξεπερνούν το 300 στα επίπεδα ATP.

Πληκτρολόγια: Το μεγαλύτερο ποσοστό όσων εργάζονται σε γραφεία βρίσκονται πίσω από έναν υπολογιστή, πράγμα που σημαίνει ότι αυτός ο υπολογιστής έχει και πληκτρολόγιο, αλλά και ποντίκι, τα οποία χειριζόμαστε καθημερινά με βρώμικα χέρια. Τι λένε τα στοιχεία; Το 27% των πληκτρολογίων παρουσιάζουν ανεβασμένα ποσοστά ATP. Καλό θα είναι, λοιπόν, να καθαρίζετε ανά τακτά χρονικά διαστήματα το πληκτρολόγιο, αλλά και το ποντίκι σας, είτε με ειδικά σπρέι καθαρισμού, είτε προσεκτικά με λίγο πανί με οινόπνευμα.

Χερούλια φούρνου μικροκυμάτων: Το λογικό θα ήταν εφόσον πιάνουμε μια συσκευή στην οποία τοποθετούμε το φαγητό που πρόκειται να φάμε εντός ολίγου, να έχουμε πλύνει καλά τα χέρια μας. Κάτι τέτοιο, όμως, απ’ ό,τι φαίνεται δεν συμβαίνει στους χώρους εργασίας, όπου την ώρα του μεσημεριανού στήνονται ουρές στο φούρνο μικροκυμάτων. Γι’ αυτό και τα επίπεδα ATP ξεπερνούν το 300.

Λαβή βρύσης: Πάμε τουαλέτα, ανοίγουμε τη βρύση για να πλύνουμε τα χέρια μας, μεταφέρουμε τα μικρόβια στις λαβές της, πλένουμε τα χέρια μας και στη συνέχεια κλείνουμε τη βρύση, παίρνοντας πίσω όλα τα μικρόβια που αφήσαμε εξ αρχής. Όχι και τόσο έξυπνο, ειδικά όταν στις λαβές της βρύσης ανιχνεύονται υψηλά επίπεδα ATP που ξεπερνούν του 300. Όταν βρίσκεστε σε δημόσιους χώρους, προτιμήστε να κλείνετε τη βρύση με ένα κομμάτι χαρτί ή με τον αγκώνα, για να αποφύγετε τους μικροοργανισμούς στα χέρια που έρχονται επαφή με το πρόσωπο.