Η βιταμίνη D προστατεύει από τη γρίπη

ilios-gunaika-fusi
ΤΡΙΤΗ, 21 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2017

Μια νέα μελέτη διαπίστωσε ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προστατεύει από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017

Τα συμπληρώματα βιταμίνης D έχουν αποτελέσει ένα καυτό θέμα στους ιατρικούς κύκλους τα τελευταία χρόνια, με ορισμένους ειδικούς να υποστηρίζουν ότι η χρησιμότητά τους παραμένει αβέβαιη.

Όμως, οι αξιωματούχοι Υγείας πολλών χωρών, ειδικά της βόρειας Ευρώπης όπου η ηλιοφάνεια είναι περιορισμένη, ειδικά τον χειμώνα, υποστηρίζουν ότι είναι ζωτικής σημασίας για τα οστά και την υγεία των μυών. Πέρυσι, οι Αρχές Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας σημείωναν ότι οι άνθρωποι γενικά δεν έπαιρναν τα συνιστώμενα 10 μικρογραμμάρια βιταμίνης D την ημέρα από το φως του ήλιου τον χειμώνα.

Το ανοσοποιητικό σύστημα χρησιμοποιεί τη βιταμίνη D για να παράγει αντιμικροβιακά όπλα που καταπολεμούν ιούς και βακτήρια. Όμως καθώς η βιταμίνη δημιουργείται στο δέρμα όταν βρισκόμαστε υπό το φως του ηλίου, πολλοί άνθρωποι έχουν πεσμένα επίπεδα τον χειμώνα, ειδικά σε περιοχές με περιορισμένη ηλιοφάνεια.

Η νέα μελέτη, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση British Medical Journal, υποστηρίζει ότι η λήψη βιταμίνης D -επίσης γνωστή ως η βιταμίνη του ήλιου- μπορεί να έχει οφέλη πέρα ​​από την υγεία των οστών και των μυών και ότι προστατεύει από τις οξείες λοιμώξεις του αναπνευστικού.

Τα αποτελέσματα της μελέτης ταιριάζουν με την παρατήρηση ότι τα κρυολογήματα και τη γρίπη εμφανίζονται πιο συχνά κατά τη διάρκεια του χειμώνα, όταν τα επίπεδα της βιταμίνης D είναι στα χαμηλότερα επίπεδα. Ως λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος θεωρείται είναι οποιαδήποτε μόλυνση των ρινικών κόλπων, του φάρυγγα, των αεραγωγών ή των πνευμόνων και μπορεί να διαρκέσει έως και 30 ημέρες. Το κοινό κρυολόγημα είναι η πιο διαδεδομένη λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος. Άλλες, είναι η γρίπη, η βρογχίτιδα και η πνευμονία.

Η νέα έρευνα, πραγματοποιήθηκε από ακαδημαϊκούς του Πανεπιστημίου Queen Mary του Λονδίνου (QMUL), οι οποίοι ανέλυσαν στοιχεία από σχεδόν 11.000 ανθρώπους ηλικίας έως 95 ετών, οι οποίοι πήραν μέρος σε 25 κλινικές δοκιμές που διεξήχθησαν σε 14 χώρες.

Η μελέτη κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μπορoύν να βοηθήσουν στην πρόληψη οξείας λοιμώξης του αναπνευστικού συστήματος, ιδιαίτερα εκείνους που έχουν ανεπάρκεια βιταμίνης D. Μετά από προσαρμογή για άλλους δυνητικά σημαντικούς παράγοντες, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα συμπληρώματα βιταμίνης D μείωσαν το ποσοστό εκείνων που βιώνουν τουλάχιστον μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού συστήματος κατά 12%.

Ο επικεφαλής της έρευνας καθηγητής Adrian Martineau, από QMUL, είπε: «Αν υποθέσουμε ότι ο πληθυσμός του Ηνωμένου Βασιλείου 65 εκατομμύρια και ότι το 70% έχουν τουλάχιστον μία οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού κάθε χρόνο, η ημερήσια ή εβδομαδιαία λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D θα σημαίνει ότι 3,25 εκατομμύρια λιγότεροι άνθρωποι θα πάθουν οξεία λοίμωξη του αναπνευστικού μέσα σε έναν χρόνο».

Άλλοι ειδικοί όμως, υποστηρίζουν ότι τα αποδεικτικά στοιχεία δεν αποδεικνύουν ότι η λήψη συμπληρωμάτων βιταμίνης D προλαμβάνει τις λοιμώξεις του αναπνευστικού σε όλο των πληθυσμό, αλλά μόνο σε συγκεκριμένες περιπτώσεις. Ο καθηγητής Louis Levy, δήλωσε: «Τα αποδεικτικά στοιχεία για τη βιταμίνη D και τη λοίμωξη δεν είναι συνεπή και αυτή η μελέτη δεν παρέχει επαρκή στοιχεία για να υποστηρίξει τη σύσταση λήψης συμπληρωμάτων βιταμίνης D για τη μείωση του κινδύνου λοιμώξεων του αναπνευστικού συστήματος».

Όπως και να ‘χει, στην Ελλάδα των 300 ημερών ηλιοφάνειας τον χρόνο, οι περισσότεροι έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα βιταμίνης D. Aν θέλετε να είστε σίγουροι πάντως, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας.

Πηγή: iatrikanews.gr

ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΟΥ CLICKATLIFE ΣΤΑ ΟΣΚΑΡ 2017