Το (μικρό) σπίτι της Nina Simone με τον μεγάλο συμβολισμό

nina-simone-in-bed
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 03 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Πολύ θα ήθελα να το δω. Λατρεύω τη μουσική της, τη βραχνάδα της φωνής της, θα ήθελα τόσο να δω πού καθόταν για να χαλαρώσει η Nina Simone, πώς ήταν η κρεβατοκάμαρα της, τι έβλεπε έξω από το παράθυρο της, εκείνα τα δύσκολα αλλά δημιουργικά χρόνια... της Σάντυς Τσαντάκη

Η ιστορία δεν είναι τόσο απλή.  Το σπίτι της Νina Simone στην Αμερική, αφέθηκε στο χρόνο, πέρασε διάφορες περιπέτειες, άλλαξε χέρια, άρχισε να ρημάζει.  Και ξαφνικά τέσσερις καλλιτέχνες αποφάσισαν να κάνουν κάτι γι'αυτό. Να σεβαστούν την ιστορία, να ανοίξουν την πόρτα και να αισθανθούν τι θα ήθελε η Nina Simone να γίνει με το σπίτι των παιδικών της χρόνων…

Δεν είναι τίποτα πολυτελές… Το αντίθετο μάλλον. Ακριβώς αυτό που φανταζόμαστε. Ένα ταπεινό σπίτι, με τρία δωμάτια, σε μια μικρή πόλη στο Blue Ridge Mountains. Ακόμη και οι κάτοικοι δεν γνώριζαν πολλά για το συγκεκριμένο σπίτι που θα έπρεπε να έχει γίνει μουσείο, σίγουρα αξιοθέατο-κράχτης για την περιοχή, όπως είθισται σε αυτές τις περιπτώσεις. 

Γιατί η Nina Simone (που πέθανε το 2003 στα 70 της), δεν υπήρξε μόνο ερμηνεύτρια, μύθος της σόουλ και ακτιβίστρια με αιτία, αλλά και μια γυναίκα πεισματάρα που δεν θα ήθελε η ιστορία της να σβήσει έτσι απλά, και να μείνει μόνο η μουσική της. Γιατί ναι, πρόλαβε να βγάλει την αυτοβιογραφία της, έγινε άγαλμα, ταινία, ξανά και ξανά, αλλά το σπίτι που μεγάλωσε, κρύβει όλη τη μαγεία. 

Ευτυχώς λοιπόν που εμφανίστηκε μόλις πρόσφατα η λύση από τον κόσμο ης σύγχρονης τέχνης από τη Νέα Υόρκη και τέσσερις νέους Αφροαμερικανούς καλλιτέχνες, γλύπτες, ζωγράφους, κινηματογραφιστές, που αποφάσισαν να ενώσουν τις δυνάμεις τους για έναν κοινό σκοπό.

Ποιοι είναι αυτοί; Αdam Pendleton, Rashid Johnson, Ellen Galagher, Julie Mehretu. Τέσσερις άνθρωποι που βρήκαν τα χρήματα και το αγόρασαν για (μόλις) $95.000. Και για να μην παρεξηγηθούν θέλησαν να πουν ότι η αγορά του πατρικού της Nina Simone αποτελεί κίνηση πολιτική, όσο και πολιτιστική… Ό,τι κι αν σημαίνει αυτό.

Ειδικά στην Αμερική του σήμερα, η συγκεκριμένη κίνηση έχει έντονο συμβολισμό. Θέμα των έργων των καλλιτεχνών; Ρατσισμός, πολιτική εξουσία, άγνοια, καταπίεση… 

Και οι αναμνήσεις του σπιτιού; Έξι παιδιά σε ένα σπίτι χωρίς νερό. Τραγούδια και φτώχεια. Συζητήσεις στην κουζίνα. Ένα κορίτσι που αλλάζει όνομα για να μπορεί να βγει στη σκηνή τη δεκαετία του 50, κρυφά από τους γονείς του. Kαι το σάουντρακ; I put a spell on you. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr