Ανεύρυσμα: ποια σημάδια μας στέλνει το σώμα

gunaika-ponokefalos
ΤΡΙΤΗ, 25 ΑΥΓΟΥΣΤΟΥ 2020

Οι έντονοι πόνοι στο κεφάλι, τη θωρακική ή την κοιλιακή χώρα μπορεί να μην είναι τόσο αθώοι.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, τα ανευρύσματα δεν έχουν συμπτώματα. Ωστόσο, ο ξαφνικός και έντονος πόνος, ειδικά σε σημεία όπου υπάρχουν αιμοφόρα αγγεία, μπορεί να σχετίζεται με το πρόβλημα, το ίδιο και μερικές ακόμη ενδείξεις του οργανισμού που δεν πρέπει να αγνοούμε. 

  • Ο πόνος στην κοιλιακή χώρα, χαμηλά στην πλάτη και τα πόδια μπορεί να οφείλεται σε ανεύρυσμα της αορτής, ιδίως της κοιλιακής αορτής, το οποίο είναι και το συχνότερο. Σε αυτή την περίπτωση, μπορεί να δείτε ή να νιώσετε κάποιο «εξόγκωμα» και να παρατηρήσετε απώλεια βάρους. Ένας πόνος ή εξόγκωμα πίσω από το γόνατο μπορεί να οφείλεται σε ανεύρυσμα στις ιγνυακές αρτηρίες.
  • Η έντονη κεφαλαλγία είναι ένα σύμπτωμα που δεν πρέπει να αγνοείται. 

    Ένας πόνος στο στήθος, μαζί με βραχνάδα, επίμονο βήχα και δυσκολία στην κατάποση μπορεί να είναι σημάδι ενός ανευρύσματος στη θωρακική αορτή – ένα από τα κύρια αγγεία μέσω του οποίου διοχετεύεται αίμα από την καρδιά προς το σώμα.
  • Εάν νιώθετε έντονο πόνο στο κεφάλι, ενδεχομένως να οφείλεται σε κάποιο ανεύρυσμα σε αιμοφόρο αγγείο του εγκεφάλου. Όσο μεγαλύτερο είναι το ανεύρυσμα, τόσο πιο σοβαρός ο κίνδυνος διαρροής ή ρήξης που οδηγεί σε αιμορραγικό εγκεφαλικό επεισόδιο.

Εφόσον υποπτεύεστε ότι έχετε κάποιο ανεύρυσμα, αναζητήσετε άμεσα ιατρική βοήθεια. Σε πολλές περιπτώσεις – ειδικά στα ανευρύσματα της θωρακικής αορτής και στον εγκέφαλο – ο βαθμός επικινδυνότητας είναι ιδιαίτερα υψηλός.