Τα μανιτάρια προστατεύουν από το Αλτσχάιμερ

manitaria
ΠΕΜΠΤΗ, 23 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Πρόσφατη έρευνα δείχνει ότι η διατροφή που είναι πλούσια σε μανιτάρια μπορεί να μας προστατέψει από το Αλτσχάιμερ σε μεγαλύτερες ηλικίες.

Η έρευνα έγινε πάνω σε 11 είδη μύκητα που βρέθηκε ότι μπορούν να δώσουν ώθηση στη φαιά ουσία του εγκεφάλου, αυξάνοντας την παραγωγή ενός χημικού που ονομάζεται NGF (νευρικός αυξητικός παράγοντας). Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στην έκδοση Ιανουαρίου του Journal of Medicinal Food και δείχνουν ότι τα μανιτάρια μπορεί να παρουσιάζουν μια προληπτική λειτουργία ενάντια στην ανάπτυξη της νόσου Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με τον Καθηγητή Vikineswary Sabaratnam του Πανεπιστημίου Malaya στην Κουάλα, η τακτική κατανάλωση μανιταριών, μπορεί να μειώσει ή να καθυστερήσει την εξέλιξη της νευροεκφυλιστικής αυτής ασθένειας που σχετίζεται με την ηλικία. Όπως, όμως, σημειώνει ο ίδιος, χρειάζονται ακόμη περισσότερες έρευνες και κλινικές μελέτες, που μπορεί να οδηγήσουν στο σχεδιασμό λειτουργικών τροφίμων ή θεραπευτικών φαρμάκων, που θα μπορέσουν να αποτρέψουν την εμφάνιση ή να μετριάσουν τις επιπτώσεις του Αλτσχάιμερ.