Όταν η μόδα αποφασίζει να σοβαρευτεί

parisi-proti-seira
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 10 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Αντίο μόδα για τινέιτζερ. «Σε έναν γελοίο κόσμο, η μόδα σοβαρεύεται». Αυτός ήταν ο τίτλος της Guardian μετά τις επιδείξεις στο Παρίσι. Πόσο σοβαρά είναι τα πράγματα, γιατρέ μου; της Σάντυς Τσαντάκη

Το σκέφτεσαι, το βλέπεις, το χωνεύεις και νιώθεις μια μικρή ανακούφιση. Έστω και για λίγο. Το Παρίσι σοβαρεύεται, οι κοιλιές ντύνονται με ύφασμα, όπως και οι τρυπημένοι αφαλοί, τα τατουάζ κρύβονται, τα μοντέλα που βλέπουμε παντού σαν μαϊντανούς κάνουν γκεστ εμφανίσεις ή καθόλου, η μόδα αποφασίζει να σοβαρευτεί.

Αυτή είναι η ουσία. Αυτό που είδαμε στην πασαρέλα. Σαν πρόταση. Ενηλικιωθείτε. Πάρτε τη ζωή στα χέρια σας. Σταματήστε τις γελοιότητες. Και τον παλιμπαιδισμό. Όχι αυτή τη σεζόν. Όχι τώρα. Με ό,τι συμβαίνει γύρω μας...

Γιατί ναι, δεν είναι η κατάλληλη στιγμή. Οπότε; Τι σημαίνει εγκαταλείπω τη μόδα των τινέιτζερ και ενηλικιώνομαι; Μόδα για ενήλικες γυναίκες, έτσι για αλλαγή, γυναίκες που ξέρουν τι θέλουν, πώς να το διεκδικήσουν, πώς να το εξωτερικεύσουν.

Χωρίς αθλητικά ρούχα, διάθεση για χαλάρωση ή ναρκισσισμό. Εκτός κι αν μιλάμε για μπλουζάκια με τα σλόγκαν, που ξαναθυμηθήκαμε μετά τη δεκαετία του 70 και την Κatharine Hamnett, για να εκφράσουμε τι αισθανόμαστε, ποιες είμαστε, πώς μπορούμε να συμβάλλουμε για να αλλάξει ο κόσμος. Έστω και ουτοπικά.

Αυτή ακριβώς είναι η στιγμή για να αναλάβουμε δράση. Να κάνουμε την αλλαγή. Με τη μόδα; Γιατί όχι; Έχουμε τον τρόπο να βγούμε στους δρόμους κι αντί να φοράμε λογότυπα και να περιφερόμαστε σαν κινούμενες διαφημίσεις όπως στη δεκαετία του 90 και μετά στην εποχή της...αστακομακαρονάδας, και να πούμε κάτι. Κάτι που μπορεί να κάνει τη διαφορά.

Τόσο απλά. Το σκεφτόμαστε, οργανώνουμε τους γύρω μας, το τυπώνουμε και βλέπουμε τις πρώτες αντιδράσεις. Θετικές ή αρνητικές. Το καλό με τη μόδα είναι πως αν κάτι πετύχει εξαπλώνεται σαν επιδημία. 

Οπότε τα μοντέλα ωριμάζουν. Οι σχεδιάστριες και οι σχεδιαστές γιορτάζουν την ηλικία τους. Tα πρότυπα εξελίσσονται. Αντί για φόρμες και κολλητά ρούχα, καλούμαστε να μεγαλώσουμε και να φορέσουμε αληθινά ρούχα για αληθινούς ανθρώπους. Φαρδιά παντελόνια, φορέματα με κίνηση, παλτό, υπερμεγέθη πατρόν. Και το μήνυμα; Παρακαλώ, γυναίκες, μην κλαίτε. 

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr