Όταν ο Γιάννης Τσεκλένης σκηνοθετεί (ξανά) με μετάξι

tseklenis-portreto
ΔΕΥΤΕΡΑ, 13 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

«Ένας χρυσός Έλληνας σηκώνει ψηλά την Ολυμπιακή φλόγα», έγραφε τότε ο διεθνής Τύπος για τον Γιάννη Τσεκλένη, ανάμεσα σε ανάγλυφα πρωτοσέλιδα και εξώφυλλα, διαφήμιση της Ελλάδας με αντίλαλο. Και σήμερα; Ένας άνθρωπος-ορχήστρα, εξακολουθεί να σκηνοθετεί το art direction της ζωής κι αυτή τη φορά, μας προσκαλεί να δούμε μόδα και ντιζάιν σε …καρέ εκδοχές. της Σάντυς Τσαντάκη

Δεν είναι ότι με τον Γιάννη Τσεκλένη γνωριζόμαστε χρόνια, δεκαετίες, στιγμές. Είναι ότι κάθε φορά που συναντιόμαστε, μιλάμε στο τηλέφωνο, διασταυρωνόμαστε, έχει πάντα κάτι καινούργιο, συναρπαστικό, δημιουργικό να ανακοινώσει. Ανήσυχος, γενναιόδωρος, αντιδραστικός με άποψη, ρεαλιστής, εργασιομανής, διαχρονικά επίκαιρος, ο Γιάννης Τσεκλένης, σκηνοθετεί το τώρα για το πριν και το μετά.  

Την 1η Απριλίου, από τις 12 το μεσημέρι μέχρι τις 7 το απόγευμα, η οδός Κανάρη (i-D Concept Stores, Κανάρη 12), θα φιλοξενεί σε έναν πολυχώρο που θυμίζει γκαλερί, αφιέρωμα στον Γιάννη Τσεκλένη, τον fashion textile designer των textile designers, πολύ πριν γεννηθούν οι σύγχρονοι σχεδιαστές που πειραματίζονται με πρωτότυπα εμπριμέ σε ρούχα και έργα τέχνης σε ύφασμα που κινείται. Μία έκθεση από το παρελθόν στο τώρα και μια συλλογή από το τώρα στο χθες. 

«Α Tseklenis Tribute. The 70s Drawings Revisited», δημιουργίες Τσεκλένη σε μια συλλογή εμπνευσμένη από τα σχέδια του, όπως τα βλέπουν και τα επεξεργάζονται σήμερα η Sophia Kokosalaki, η Dolly Boucoyannis, ο Angelos Bratis, σε φορέματα και κοσμήματα. 

Και ναι, είναι η πρώτη φορά, που παρουσιάζονται τα σπάνια, αυθεντικά ζωγραφικά σε χαρτί των σχεδίων για υφάσματα του Γιάννη Τσεκλένη. Ένα ζωντανός καμβάς αποκλειστικά δικής του έμπνευσης και παραγωγής. Σχέδια που αγαπήθηκαν, ζωντάνεψαν, φορέθηκαν, χόρεψαν, ταξίδεψαν, και φωτογραφήθηκαν, δημιουργώντας πρωτοσέλιδα και εξώφυλλα που λειτούργησαν σαν κράχτης (και) για τον ελληνικό τουρισμό, εκτός από τη μόδα. 

Προφήτης; Προφητικός σίγουρα. Επαναστάτης; Πρέσβης της Ελλάδας στο χώρο της μόδας παγκοσμίως; Πρωτοπόρος του branding και της δημιουργικής βιομηχανίας; Οραματιστής; Σκηνοθέτης; Αρχιτέκτονας ζωής; Όλα αυτά μαζί.  Ένας άνθρωπος που εξήγαγε design και μόδα για περισσότερες από τρεις δεκαετίες, και συνεχίζει να παράγει πολιτισμό με άποψη, να βλέπει το έργο του σε βιτρίνες και προθήκες των πολυκαταστημάτων και μπουτίκ σε 40 χώρες που όλοι οι σχεδιαστές ονειρεύονται ακόμη και τώρα, σε μουσεία, από το Μουσείο Metropolitan μέχρι το Victoria&Albert Museum και το Πελοποννησιακό Λαογραφικό Ίδρυμα, στο οποίο, ο Γιάννης Τσεκλένης έχει δωρίσει 800 αρχέτυπα σύνολα.

Και τα ζωγραφικά που θα δούμε σε λίγες ημέρες; Και θα φορέσουμε; Τυπωμένα στο Σουφλί, σε ελληνικό μετάξι από το Silk House Tsiakiris, αποτυπωμένα σε χρυσό με πολύτιμες πέτρες. Κύματα και ελληνκά αγγεία, βυζαντινά χειρόγραφα, μωσαϊκά της Πέλλας, ερωδιοί, έντομα, εραλδικά σύμβολα, όλα αποτυπώνονται στο έργο του, όλα θέματα εθνικής επικοινωνίας, σαν μια ταινία που εξελίσσεται. 

Θυμάμαι τι μου είχε πει σε μία από τις συνεντεύξεις μας (προ κρίσης)… «Την Ελλάδα δεν θα την αγοράσουν ως κόπιες των Ιταλών…. Η ελληνική μόδα θα μπορούσε να έχει ισχυρή παρουσία στον τομέα των ρούχων διακοπών, στις resort collections, με θέματα εθνικής επικοινωνίας που περνάνε στο υπογάστριο χωρίς αντίσταση. Θα μπορούσε να είναι ένα αέναο καλοκαίρι, οι Έλληνες δημιουργοί να κάνουν μόνο καλοκαιρινά ρούχα. Και να ονομάζεται, αν θέλετε, και μόδα του Αιγαίου…» Αέναος Τσεκλένης.

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr