Tι γυρεύει ο σχεδιαστής της Michelle Obama στην Αθήνα;

duroolowu
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 17 ΜΑΡΤΙΟΥ 2017

Αν ασχολείσαι με τη μόδα, ο Duro Olowu είναι ένας άνθρωπος που θέλεις να γνωρίσεις από κοντά, να συγχαρείς για την εναλλακτική του προσέγγιση στην εμπορική διάσταση της μόδας, τα εμπριμέ φορέματα με κίνηση που φτιάχνουν ρόλους. Τον συνάντησα την Πέμπτη στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης για να τον ακούσω να μιλάει ακόμη και για την Μελίνα Μερκούρη. της Σάντυς Τσαντάκη

Μάθημα απλότητας. Τέχνης και αισθητικής σε ένα. Για την ακρίβεια μια εναλλακτική συνέντευξη-ομιλία, ένας διάλογος ανάμεσα σε έναν καλλιτέχνη, τον Αμερικανό Glenn Ligon και τον Nιγηριανό, Duro Olowu, για ανθρώπους που δεν διαχωρίζουν το έργο από το κάδρο, τη βιτρίνα από τους λευκούς τοίχους.

Στο επίκεντρο ένας πολυτάλαντος, χαρισματικός, καινοτόμος, ανήσυχος, ευρηματικός δημιουργός, που μας αποκάλυψε εικόνες από τον λογαριασμό του στο Instagram και να μιλήσει τελικά λιγότερο για μόδα, και περισσότερο για τη ζωή. Και πως αυτή επηρεάζεται από το φαίνεσθαι. Ή κάπως έτσι.

Προσωπικά, δεν προλάβαινα να σημειώνω όσα έλεγε. Και να με φαντάζομαι να χορεύω με τα φορέματα του και τα κοσμήματα της Κατερίνας Ψωμά (που συμμετείχε σαν θεατής, ανάμεσα σε μπλόγκερ, γκαλερίστες, δημοσιογράφους), με vintage, ethnic αναφορές, που θα του ταίριαζαν πολύ. Γιατί και η δική του μόδα ακριβώς αυτό κάνει: μπερδεύει υφάσματα εποχής με σύγχρονες υφές και υλικά, μέσα από απρόσμενους συνδιασμούς. Πουά και φλόραλ; Ρίγες και καρδιές; 

Χρώματα λοιπόν, αταίριαστα και αγαπημένα. Αφορμή για συζήτηση η έκθεση που επιμελήθηκε ο Duro Olowu στο Camden Arts Centre, από τις καλύτερες του 2016. «Making and Unmaking». Eύστοχος ο τίτλος. Και μας ταιριάζει πολύ. 

Το ταξίδι ξεκινά από τη Νιγηρία και φτάνει στην Αγγλία. Και τώρα στα…Πετράλωνα που μας αποκάλυψε ο Duro Olowu ότι είναι η νέα γειτονιά της Αθήνας που ανακάλυψε μόλις μια μέρα πριν. Για να τον εμπνεύσει ίσως για νέα μοτίβα, αποχρώσεις, σχήματα που θα φέρουν την υπογραφή του.

Έχει μόλις παρουσιάσει τη συλλογή του Φθινόπωρο/Χειμώνας 2017/18, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου. Έχει αποσπάσει τον τίτλο του Καλύτερου Σχεδιαστή μια δεκαετία περίπου πριν και τώρα σκηνοθετεί το ατελιέ του στο Λονδίνο, έναν μικρό χώρο που μοιάζει με όαση με αντικείμενα, έργα τέχνης και ρούχα, πολυπολιτισμικό περιτύλιγμα. «Θέλω να ψυχαγωγώ την αισθητική μας.»

Ποιοι είναι όμως οι πρωταγωνιστές στον χρωματιστό κόσμο του Duro Olowu; Η γυναίκα του, Thelma. Δεκαεφτάχρονα κορίτσια. Η Iman. Το μοντέλο Kristen McMenamy. Η Diana Vreeland. Η Jackie Kennedy. H Νina Simone. Πρόσφυγες από τη Σλοβακία το 1910. Grace Jones, Lauryn Hill, Maya Angelou, Louise Bourgeois, Michelle Obama… Αστυνομικοί, μπασκετμπολίστες, χορευτές, εικαστικοί… 

Και στιγμές που αιχμαλωτίζει ο ίδιος; Η λαϊκή στο Notting Hill.  Γυναίκες στο Portobello που αγοράζουν φρούτα και λαχανικά. «Το στιλ έρχεται από την αληθινή ζωή», θα πει. Μια γυναίκα στο τρένο. «Είμαι και λίγο ντετέκτιβ», θα πει αστειευόμενος για τις εικόνες που συλλέγει για να μοιραστεί. «Δεν το αποκαλώ μόδα του δρόμου αλλά αληθινό στιλ.»

Φράσεις που θα κρατήσω στη μνήμη μου; Για την γυναίκα του σήμερα. «Με την γυναικεία αυτοπεποίθηση ο κόσμος μας είναι ένας καλύτερος κόσμος για να ζεις.» Για τα παιδιά. «Ξέρουν να βλέπουν τα πράγματα με ανοιχτά μάτια.» Για τα μουσεία. «Αγαπώ τα μουσεία. Όχι για να είμαι συλλέκτης. Θέλω να περπατάω στο μουσείο και να βλέπω τα έργα τέχνης. Να έχω άποψη για το τι είναι τέχνη σήμερα.»

Εικόνες με βάθος. Δεύτερη ανάγνωση. Δημιουργία και αποδόμηση. Making and unmaking. «Παλιότερα, όταν έβλεπες την Μελίνα Μερκούρη να φοράει κάτι όμορφο, δεν είχε ετικέτα πάνω. Έτσι είναι φτιαγμένα τα όνειρα. Ο Jimmy Hendrix δεν είχε στυλίστα.»

Και η ουσία της μόδας; «Δεν είμαστε εδώ για να σας πούμε πως θα φορέσετε ένα ζευγάρι μποτάκια. Ένας σχεδιαστής δεν πρέπει να είναι δικτάτορας. Λες απλώς, «αυτό είναι κάτι που έφτιαξα χθες βράδυ.» Και δεν είναι κάτι που φτιάχτηκε για το eBay. Είναι ένα ρούχο που οι άνθρωποι θα φυλάνε μετά από χρόνια με περηφάνεια.»

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr