Φίλοι και λεφτά: μια περίπλοκη σχέση...

filoi-kai-lefta-mia-periploki-sxesi

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 08 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου οικονομικά θέματα σας φέρνουν σε δύσκολη θέση όσον αφορά στη σχέση σας με φίλους και γνωστούς.

Οι καιροί είναι δύσκολοι και ό,τι έχει να κάνει με χρήματα γίνεται ακόμη πιο περίπλοκο. Ακόμη και η σχέση μας με φίλους, μερικές φορές μπορεί να δυσκολεύει, όταν προκύπτουν οικονομικά θέματα ή νιώθετε πως δεν τηρείται η απαραίτητη διακριτικότητα.

Δείτε πώς μπορείτε να αντιμετωπίσετε καταστάσεις όπου οικονομικά θέματα σας φέρνουν σε δύσκολη θέση όσον αφορά στη σχέση σας με φίλους και γνωστούς…

Ένας φίλος/φίλη, διαρκώς υπολογίζει τους λογαριασμούς μας μέχρι και τα τελευταία σεντς. Όταν μάλιστα ξεκινά να κάνει υπολογισμούς για δυο καφέδες στην χαρτοπετσέτα, πέφτω από τα σύννεφα. Θα ήταν λάθος να του/της πω να χαλαρώσει;

Αρχικά θα πρέπει να καταλάβετε ότι η εμμονή του φίλου ή της φίλης σας δεν έχει να κάνει με εσάς, αλλά με το δικό του/της άγχος. Για τους περισσότερους από εμάς, τα χρήματα είναι συνδεδεμένα με μια αίσθηση ασφάλειας. Για κάποιους, η βεβαιότητα ότι δε θα πληρώσουν ούτε ένα λεπτό πάνω από αυτό που οφείλουν, τους κάνει να αισθάνονται ασφαλείς. Αν το κατανοήσετε αυτό, θα μπορείτε να είστε πιο υπομονετικοί με τέτοιους ανθρώπους

Αλλά μπορείτε και να το συζητήσετε μαζί τους, αν θέλετε να απολαύσετε τα επόμενα γεύματα μαζί τους. Επιλέξτε μια στιγμή εκτός γεύματος και πείτε στο φίλο σας πόσο άβολα σας κάνει να νιώθετε αυτή του η συμπεριφορά. Θα μπορούσατε να πείτε: «Μετά από μια τόσο ωραία βραδιά, δεν υπάρχει λόγος να μιζεριάζουμε προσπαθώντας να μετρήσουμε πόσα ξόδεψε ο καθένας ανάλογα με το τι έφαγε. Μιας και φάγαμε πάνω κάτω τα ίδια, καλύτερα να πληρώσουμε το λογαριασμό μισά-μισά».

Ένας συνάδελφος με ρωτάει για το ποσό της αύξησης που πήρα πρόσφατα. Πώς μπορώ να του πω ευγενικά πως δε θέλω να το συζητήσω;

Η ανταλλαγή συγκεκριμένων πληροφοριών σχετικά με το μισθό, μπορεί να είναι χρήσιμη (π.χ., εάν βρισκόμαστε σε διαπραγμάτευση για μια νέα θέση εργασίας και θέλουμε να γνωρίζουμε το μισθό που αντιστοιχεί σε αυτή τη θέση). Αλλά όταν το θέμα μοιάζει να ξεφεύγει από τα όρια του διακριτικού, μια φράση θα αρκούσε: «Συγγνώμη, δεν αισθάνομαι άνετα να συζητάω για οικονομικά θέματα». Χαμογελάστε και επαναλάβετε όταν απαιτείται.

Ένας φίλος μου διαρκώς είναι χωρίς λεφτά όταν βγαίνουμε έξω μαζί και μετά «ξεχνά» να μου επιστρέψει τα χρωστούμενα. Τι πρέπει να κάνω;

Πάρα πολλά άτομα αντιμετωπίζουν τέτοιες συμπεριφορές από φίλους και γνωστούς. Πώς πρέπει να το χειριστείτε; Όταν ο φίλος σας σας πει «ξέχασα το πορτοφόλι μου. Μπορείς να πληρώσεις και για μένα;», χρησιμοποιήστε ακραίο χιούμορ του τύπου «ωχ! Μα ούτε κι εγώ έχω χρήματα». Αφήστε τον φίλο σας να πανικοβληθεί για λίγο χωρίς να πείτε κάτι άλλο και στη συνέχεια σχολιάστε: «Σοβαρά τώρα, νομίζω ότι μου χρωστάς κάποια λεφτά από τις τελευταίες φορές που βγήκαμε μαζί. Νομίζω θα πρέπει να πληρώσεις εσύ τις επόμενες φορές για να μην έχουμε διαφορές».

Ωστόσο, το σημαντικότερο ζήτημα είναι αν το πρόσωπο αυτό σας εκμεταλλεύεται. Μερικά άτομα ξεχνάνε όντως πολύ, αλλά αν ο φίλος σας σας βλέπει συνήθως ως πηγή χρημάτων, ένας τρόπος για να αποφύγετε να πληρώνετε εσείς και για τους δυο, είναι να μην κανονίζετε να βγαίνετε μαζί του σε δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με χρήματα.

Κάποιοι φίλοι μου είναι πιο άνετοι οικονομικά και θέλουν πάντα να κάνουν ακριβά πράγματα. Μου αρέσει να κάνω σπατάλες που και που, αλλά επίσης θέλω να κρατήσω χρήματα και για άλλα πράγματα. Παρόλα αυτά, αισθάνομαι άσχημα όταν ρωτάω, «Μπορούμε να πάμε σε ένα πιο οικονομικό μέρος για φαγητό;»

Αντί να «κλαίγεστε», δοκιμάστε να αναφέρετε έναν συγκεκριμένο λόγο για το δισταγμό σας να ξοδέψετε πολλά χρήματα: «Αυτό δεν είναι στον προϋπολογισμό μου αυτή τη στιγμή γιατί θέλω να αγοράσω ένα καινούργιο αυτοκίνητο», αντί για «Πωπω, αυτά είναι πάρα πολλά για μένα». Στη συνέχεια, προτείνετε πιο προσιτές εναλλακτικές για έξοδο, όπως μια δωρεάν υπαίθρια συναυλία, ή μια ταινία στο σπίτι.

Έχω φίλους που κάνουν πάντα υπαινικτικά σχόλια όπως «Γιατί πληρώνετε για να πάει το παιδί σας σε ιδιωτικό σχολείο, όταν υπάρχουν καλά δημόσια σχολεία;» Πώς να απαντήσω;

Θα ήταν ωραίο αν ο καθένας μπορούσε να πει αυτό που εννοεί πραγματικά, αλλά επειδή ποτέ δεν πρόκειται να συμβεί αυτό, θα πρέπει να λαμβάνουμε ως εξής τέτοια σχόλια:

Όταν μια φίλη λέει «Δε μπορώ να πιστέψω ότι ξόδεψες τόσα για ένα κραγιόν!», εννοεί ότι έχει διαφορετικές προτεραιότητες / επιθυμίες / ανάγκες από ό, τι εσείς. Και ίσως είναι λίγο ζηλιάρα.

Πώς να απαντήσετε: «Μου αρέσει αυτό το χρώμα και η μάρκα αυτή με ικανοποιεί πάντα. Υποθέτω ότι όλοι παίρνουμε διαφορετικές οικονομικές αποφάσεις. Οπότε δεν έχει νόημα να το συζητάμε»

Με άλλα λόγια, αντί να είστε αμυντικοί, απαντήστε σύμφωνα με το τι είναι σημαντικό για εσάς και πώς θέλετε να ξοδεύετε τα χρήματά σας και όχι για την ίδια της αξία των χρημάτων που ξοδέψατε. Στη συνέχεια, αλλάξτε το θέμα όμορφα.

Ένας πολύ στενός μου φίλος, μου ζήτησε να του δανείσω 300 ευρώ. Έχω αυτά τα χρήματα για να του τα δανείσω, αλλά φοβάμαι ότι αυτό θα βλάψει τη σχέση μας. Τι πρέπει να κάνω;

Μπορεί να έχετε τα χρήματα, αλλά το πραγματικό ερώτημα είναι αν μπορεί η φιλία σας να το αντέξει; Αν ο φίλος σας δε σας δώσει ποτέ πίσω τα χρήματα –αυτό είναι πάντα μια πιθανότητα- θα αισθάνεστε αγανακτισμένοι κάθε φορά που θα τον βλέπετε με καινούργια ρούχα ή παπούτσια ή όταν θα σας λέει για τις διακοπές που σχεδιάζει; Σκεφτείτε το και υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι δεν θα είστε κακός άνθρωπος αν τελικά αρνηθείτε. Ως εναλλακτική λύση, μπορείτε να του προτείνετε προτάσεις για να κερδίσει περισσότερα χρήματα, όπως π.χ. να πουλήσει το παλιό του αυτοκίνητο.

Αν κλίνετε προς το «ναι» πάντως, ρωτήστε τον εαυτό σας πριν κάνετε οτιδήποτε: Πότε θέλω να μου επιστρέψει τα χρήματα; Τι θα κάνω αν τελικά δε μπορεί να μου τα δώσει πίσω ή αν καθυστερεί; Αν νομίζετε ότι το να πάρετε πίσω τα χρήματά σας με καθυστέρηση ή το να μην τα πάρετε καθόλου, θα σας δημιουργήσει οικονομικά προβλήματα ή θα χαλάσει τη φιλία σας, καλύτερα να μην προχωρήσετε στο δανεισμό. Διαφορετικά θέστε τους όρους σας και ζητήστε από τον φίλο σας να τους σεβαστεί και μην παραλείψετε να υπογράψετε ένα ιδιωτικό συμφωνητικό μεταξύ σας. Οι καλοί λογαριασμοί κάνουν τους καλούς φίλους!

Μια φίλη μου ζητά επίμονα να υποστηρίξω οικονομικά το φιλανθρωπικό της έργο. Πρέπει να κάνω δωρεά; Πώς πρέπει να απαντήσω;

Σίγουρα δεν είστε υποχρεωμένοι να το κάνετε αν το συγκεκριμένο έργο δεν σας βρίσκει σύμφωνο ή αν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα. Όσον αφορά στην απάντηση, αν δεν θέλετε να διαθέσετε χρήματα μπορείτε να πείτε: «Μακάρι να μπορούσα να υποστηρίξω όλους τους φίλους μου σε αυτό που κάνουν, αλλά δυστυχώς δεν έχω την οικονομική δυνατότητα αυτή τη στιγμή. Σας εύχομαι όμως καλή τύχη στο έργο σας».