Αυτά είναι τα σημάδια ότι σας λείπει η πρωτεΐνη στη διατροφή

proteini

Σημαντικές πηγές πρωτεΐνης

ΠΕΜΠΤΗ, 06 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Παρ’ όλο που οι διατροφικές πηγές της είναι αρκετές, από το κρέας και τα γαλακτοκομικά, μέχρι την κινόα και τα φασόλια, κάποιοι άνθρωποι φαίνεται να μην την προσλαμβάνουν όσο θα έπρεπε, παρουσιάζοντας διάφορα συμπτώματα. Αν κάποια από αυτά τα αισθάνεστε κι εσείς, τότε ίσως πρέπει να επανεξετάσετε τις διατροφικές σας επιλογές.

Τη λιγουρεύεστε
Αν δεν αισθάνεστε ικανοποιημένοι στο τέλος του γεύματος, αν δουλεύετε ή γυμνάζεστε αρκετά και γενικά έχετε δύσκολη καθημερινότητα, είναι πολύ πιθανό να στρέφεστε προς τους υδατάνθρακες συχνά για ενέργεια. Ο οργανισμός μας, όμως, είναι έξυπνος και όταν δεν λαμβάνετε αρκετή πρωτεΐνη, σας στέλνει σήμα, κάνοτάς σας να λιγουρεύεστε πρωτεϊνούχες τροφές. Αν αναζητάτε μια τεράστια ομελέτα, μια μπριζόλα, τυρί κ.ο.κ., είναι πιθανό να σας λείπει η πρωτεΐνη. Αναπληρώστε τη κι αν είστε χορτοφάγοι στραφείτε προς τα όσπρια, τα μανιτάρια, την κινόα, τη σόγια κ.ο.κ.

Αρρωσταίνετε συχνά
Αν έχετε κολλήσει όποια ίωση κυκλοφορεί το τελευταίο διάστημα, πρέπει να ελέγξετε ξανά τις διατροφικές σας συνήθειες. Η πρωτεΐνη βοηθά το ανοσοποιητικό μας να παραμένει δυνατό και λειτουργικό, καθώς τα κύτταρα χρειάζονται πρωτεΐνη για να επιδιορθωθούν και να πολλαπλασιαστούν. Με λίγα λόγια, είναι απαραίτητη στο χτίσιμο του ανοσοποιητικού κι αν σας λείπει, είναι πολύ πιθανό να το έχετε αποδυναμώσει και να αρρωσταίνετε συχνά.

Οι πληγές δεν «κλείνουν» εύκολα
Ο οργανισμός μας ζητά πρωτεΐνη για να επανέλθει και να αποκατασταθεί, για να «επιδιορθώσει» τους μυς, να γεννήσει νέα κύτταρα, ιστούς και δέρμα. Αν, λοιπόν, εκείνο το κόψιμο που κάνατε την περασμένη εβδομάδα δεν βελτιώνεται, ίσως σας λείπει πρωτεΐνη.

Έχετε ανάγκη τα γλυκά
Θέλετε οπωσδήποτε γλυκό και είναι ακόμα νωρίς; Το πιθανότερο είναι να φταίει το πρωινό σας. Όταν δεν παρέχουμε στον οργανισμό την απαραίτητη ποσότητα πρωτεϊνών, το σάκχαρο του αίματος ανεβαίνει και πέφτει απότομα, αφήνοντάς μας με λιγούρες για γλυκά, που θα φέρουν και πάλι απότομη αύξηση, αν... υποκύψουμε. Η πρωτεΐνη βοηθάει στη σταθεροποίηση των σακχάρων του αίματος, θέλει περισσότερο χρόνο στη χώνεψη από τους υδατάνθρακες κι έτσι δεν μας αφήνει να πεινάμε και να έχουμε λιγούρες σύντομα. Προσθέστε τη στο πρωινό σας με λίγη γαλοπούλα στο σάντουιτς, γάλα, αβγό ή γιαούρτι.

Νιώθετε «θολούρα»
Όταν τρώμε πρωτεΐνη με υδατάνθρακες, η πρωτεΐνη βοηθά στην απελευθέρωση των υδατανθράκων σταδιακά, δίνοντάς μας σταθερή ενέργεια. Χωρίς αυτήν, οι υδατάνθρακες προκαλούν και πάλι απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος, με αποτέλεσμα όταν πέφτει να αισθανόμαστε ατονία και το μυαλό μας να μη δουλεύει γρήγορα. Λίγοι ξηροί καρποί ή χούμους μπορούν να βοηθήσουν την κατάσταση για μια δόση πρωτεΐνης.

Οι αστράγαλοί σας είναι πρησμένοι
Η πρωτεΐνη είναι σημαντική στο να τραβάει τα υγρά πίσω στα αιμοφόρα αγγεία και να μην τα αφήνει να δραπετεύουν σε άλλους ιστούς. Βοηθάει, επίσης, στην επαναφορά του νατρίου στα αιμοφόρα αγγεία, το οποίο έπειτα «τραβά» το νερό. Όταν τα υγρά διαρρεύσουν και «κάτσουν» στους ιστούς, τότε έχουμε οίδημα, δηλαδή πρήξιμο. Αν δεν υπάρχει άλλος σοβαρός λόγος παρουσίας πρηξίματος, τότε πιθανόν να οφείλεται στην έλλειψη πρωτεΐνης.

Τα μαλλιά πέφτουν
Όχι, δεν φταίει πάντα το σαμπουάν για την τριχόπτωση. Λόγω του ότι τα μαλλιά αποτελούνται κυρίως από πρωτεΐνη, μπορούν να μας δώσουν εύκολα σήμα ότι κάτι συμβαίνει σε περίπτωση έλλειψης. Ο λόγος είναι ότι τότε ο οργανισμός προσπαθεί να πάρει την πρωτεΐνη που του λείπει από διάφορα σημεία του σώματος, όπως τα μαλλιά, με αποτέλεσμα αυτά να πέφτουν. Αν παρατηρείτε πολλές τρίχες στην μπανιέρα έπειτα από κάθε μπάνιο, θα πρέπει να μπείτε σε υποψίες για πιθανές ελλείψεις.

Γιατί χρειαζόμαστε την πρωτεΐνη;
H πρωτεΐνη είναι απαραίτητη για την ανάπτυξη και το χτίσιμο των μυών, την τόνωση του ανοσοποιητικού, τις αναπνευστικές και καρδιακές λειτουργίες, ενώ ταυτόχρονα μας χαρίζει δύναμη και ενέργεια και μας χορταίνει. Σύμφωνα με τις οδηγίες για τη συνιστώμενη ημερήσια πρόσληψη πρωτεΐνης, χρειαζόμαστε περίπου 0,8 γραμμάρια πρωτεΐνης για κάθε κιλό βάρους, δηλαδή περίπου 45 γραμμάρια για μια γυναίκα 55 κιλών και 56 γραμμάρια για έναν άντρα 70 κιλών.

Κάντε κλικ εδώ για να δείτε από ποιες διατροφικές πηγές θα λάβετε καλής ποιότητας πρωτεΐνη.