Καταρρίπτουμε 4 μύθους σχετικά με το μεταβολισμό

katarriptoume-4-muthous-sxetika-me-to-metabolismo-muthous-sxetika-me-to-metabolismo

ΔΕΥΤΕΡΑ, 11 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Καταρρίπτουμε 4 μύθους που έχουν επικρατήσει σχετικά με το μεταβολισμό και αποκαθιστούμε την πραγματικότητα.

Νομίζετε πως τα αδύνατα άτομα έχουν ταχύτερο μεταβολισμό και ότι όταν ιδρώνετε καίτε λίπος πιο γρήγορα; Μάλλον κάποιο λάθος κάνετε, λένε οι ειδικοί.

Παρακάτω, καταρρίπτουμε 4 μύθους που έχουν επικρατήσει σχετικά με το μεταβολισμό και αποκαθιστούμε την πραγματικότητα.

Τα αδύνατα άτομα έχουν γρήγορο μεταβολισμό

ΜΥΘΟΣ! Όσο πιο μικρό βάρος έχετε, τόσο πιο αργός είναι ο μεταβολισμός σας, γιατί χρειάζεστε λιγότερες θερμίδες για να διατηρήσετε το βάρος σας. Εάν θέλετε γρήγορο μεταβολισμό, φροντίστε να έχετε ένα μυώδες σώμα, παρά ένα ιδιαίτερα αδύνατο. Όσο περισσότερους μυς έχετε, τόσο περισσότερες θερμίδες καίτε. Το γεγονός αυτό εξηγεί επίσης γιατί σε όσους επιθυμούν να αδυνατίσουν προτείνεται ο συνδυασμός δίαιτας και άσκησης.

Έχω πάρει βάρος. Νομίζω ότι φταίει ο θυρεοειδής μου

ΜΥΘΟΣ! Σκεφτείτε τις συνήθειές σας, πριν… κατηγορήσετε τις ορμόνες σας. Ο αριθμός των ανθρώπων που είναι υπέρβαροι ή παχύσαρκοι, λόγω ενός προβλήματος του θυρεοειδούς, είναι αμελητέος, λένε οι ειδικοί. Βέβαια, εάν ο θυρεοειδής αδένας σας έχει πρόβλημα, ο μεταβολισμός σας μπορεί να επιβραδύνει και το βάρος σας να αυξηθεί λίγο. Αλλά ο υποθυρεοειδισμός είναι σχετικά σπάνιος και συνήθως συνοδεύεται από συμπτώματα όπως η δυσκοιλιότητα και η κόπωση. Τα παραπάνω κιλά είναι λοιπόν πιο πιθανό να προέρχονται από το συνδυασμό κληρονομικότητας, διατροφής και έλλειψης σωματικής δραστηριότητας. Οι εξετάσεις αίματος θα σας το «πουν» με σιγουριά.

Αν νιώθω υποτονικά κάθε απόγευμα, μάλλον έχω πρόβλημα με το μεταβολισμό μου

ΜΥΘΟΣ! Μάλλον ο «ένοχος» είναι οι διατροφικές σας συνήθεις και όχι ο μεταβολισμός σας. Ένα γεύμα βαρύ σε υδατάνθρακες όπως το άσπρο ψωμί, μπορεί να αυξήσει τα επίπεδα της σεροτονίνης, μιας χημικής ουσίας του εγκεφάλου, η οποία μπορεί να προκαλέσει υπνηλία, λένε οι ειδικοί.

Επίσης, θα χωνέψετε αυτά τα πλούσια σε υδατάνθρακες τρόφιμα πολύ γρήγορα, γεγονός που προκαλεί απότομη αύξηση και στη συνέχεια πτώση του σακχάρου στο αίμα σας -εξ ου και η επιθυμία για ύπνο. Για διαρκή ενέργεια, φροντίστε να τρώτε φυτικές ίνες, δημητριακά ολικής αλέσεως και πρωτεΐνη, τα οποία το σώμα χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να μεταβολίσει.

Η έντονη εφίδρωση ισούται με γρήγορο μεταβολισμό

ΜΥΘΟΣ! Δεν μπορείτε να μετρήσετε την ταχύτητα του μεταβολισμού σας, ανάλογα με το πόσο ιδρώνετε. Υπάρχουν διάφοροι λόγοι για τους οποίους μπορεί να ιδρώνετε σε μια προπόνηση: μπορεί να κάνει ζέστη στο γυμναστήριο, να φοράτε ρούχα που δεν απορροφούν τον ιδρώτα, ή πολύ ζεστά ρούχα. Αλλά να θυμάστε: αν ιδρώνετε, μπορεί επίσης να σημαίνει ότι κάνετε μια αποτελεσματική προπόνηση, γεγονός που είναι ευεργετικό για τους μυς σας και άρα για το μεταβολισμό σας.