Οι 7 πιο διαδεδομένοι μύθοι για τους υδατάνθρακες

oi-7-pio-diadedomenoi-muthoi-gia-tous-udatanthrakes-pio-diadedomenoi-muthoi-gia-tous-udatanthrakes

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 15 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Δεν ξέρετε αν πρέπει να τους αγαπήσετε ή να τους απορρίψετε, ποιοι σας κάνουν καλό και ποιοι κακό, τι τελικά ισχύει με τους υδατάνθρακες και τι όχι. Το τοπίο, όμως, θα ξεκαθαρίσει, μόλις διαπιστώσετε ότι κάποιες διαδεδομένες θεωρίες γι’ αυτούς, αποτελούν απλώς μύθους.

Μέσα στη δεκαετία του ’90, οι υδατάνθρακες απέκτησαν μεγάλη δημοτικότητα κι όπως είναι φυσικό, γράφτηκαν πολλά γι’ αυτούς, ανάμεσα στα οποία και πολλές ανακρίβειες. Σύντομα, βέβαια, έμαθαν όλοι ότι μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε αυτούς δεν είναι και τόσο υγιεινή, ενώ σήμερα επικρατεί μια σύγχυση στον κόσμο, αφού τα «μαρκετινίστικα» κόλπα τους προωθούν ως υγιεινούς για την καρδιά, την ίδια στιγμή που κάποιοι ειδικοί στον τομέα της διατροφής δεν αναφέρονται σε αυτούς με τα καλύτερα λόγια.

Καταλαβαίνουμε, λοιπόν, πως είναι πολύ εύκολο να μπερδευτείτε και να αποπροσανατολιστείτε σχετικά με το τι ισχύει τελικά με τους υδατάνθρακες, γι’ αυτό και συγκεντρώσαμε για εσάς τους πιο κοινούς μύθους που τους ακολουθούν όλ’ αυτά τα χρόνια, προκειμένου να ρίξουμε λίγο… φως στο τούνελ.

Μύθος #1: Αν θέλετε η διατροφή σας να έχει χαμηλή περιεκτικότητα σε υδατάνθρακες, αποφύγετε το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και τις πατάτες

Παρ’ όλο που το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα δημητριακά, το ρύζι και οι πατάτες είναι οι πιο… διάσημοι υδατάνθρακες, στην πραγματικότητα υπάρχουν πολλές τροφές που τους περιέχουν, συμπεριλαμβανομένων των φρούτων, των λαχανικών, των γαλακτοκομικών, των ξηρών καρπών, των οσπρίων, του αβοκάντο, των σπόρων και άλλων τροφών. Οι τροφές αυτές αποτελούν φυσικούς υδατάνθρακες και έχουν υψηλότερη διατροφική αξία από τους επεξεργασμένους υδατάνθρακες (άσπρο ψωμί, άσπρο ρύζι, ζυμαρικά κ.λπ). Με λίγα λόγια, οι υδατάνθρακες δεν βρίσκονται μόνο στα μακαρόνια, το ρύζι και το ψωμί, αλλά και στα φρούτα και τα λαχανικά, απλώς οι μη επεξεργασμένοι είναι καλύτερης ποιότητας.

Μύθος #2: Οι δίαιτες που δεν περιέχουν πολλούς υδατάνθρακες, μας βοηθούν να χάσουμε γρήγορα βάρος

Οι υδατάνθρακες, εκτός όλων των άλλων, αποτελούν την κύρια πηγή ενέργειας του οργανισμού μας για την καθημερινή μας δραστηριότητα και τις λειτουργίες του σώματος. Όταν δεν λαμβάνουμε αρκετούς από τη διατροφή μας, τότε ο οργανισμός μας αναγκάζεται να «καίει» το αποθηκευμένο γλυκογόνο των μυών και η μεγάλη διαφορά στο βάρος που παρατηρούμε στην αρχή μιας δίαιτας, πάντα, οφείλεται στην αποβολή του νερού που περιέχεται στο γλυκογόνο. Όταν, όμως, κάνουμε μια δίαιτα, επιζητάμε να «κάψουμε» λίπος όχι να αποβάλουμε νερό και γλυκογόνο. Συνεπώς, μπορεί στην αρχή να χάνουμε βάρος και να ενθουσιαζόμαστε, το βάρος, όμως, αυτό δεν χάνεται από εκεί που πρέπει.

Μύθος #3: Τα δημητριακά κάνουν καλό στην καρδιά

Οι κατασκευαστές τροφών ξοδεύουν εκατομμύρια δολάρια το χρόνο σε διαφημίσεις για δημητριακά, προωθώντας τα ως το καλύτερο πρωινό στον κόσμο – κάτι που μπορεί να ισχύει για κάποια από αυτά, αλλά όχι για όλα. Κάποια απ’ αυτά είναι πλούσια σε σάκχαρα και λιπαρά, γι’ αυτό και θα πρέπει να ελέγχετε τις ετικέτες τους προτού τα προτιμήσετε, ενώ η περιεκτικότητα ενός μέτριου μπολ με δημητριακά σε υδατάνθρακες, είναι ανάλογη των 4-6 φετών ψωμιού. Πολλοί, μάλιστα, ισχυρίζονται ότι δεν τρώνε πρωινό, γιατί μετά αισθάνονται πιο έντονο το αίσθημα πείνας. Αυτό συμβαίνει γιατί τα δημητριακά προκαλούν μεγάλη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος, η οποία ακολουθείται από μεγάλη πτώση κι όταν συμβαίνει αυτό, αισθανόμαστε έντονη πείνα. Προτιμήστε τα δημητριακά σας να είναι ολικής άλεσης και χωρίς πρόσθετα σάκχαρα.

Μύθος #4: Ο οργανισμός χρειάζεται ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά για να λάβει απαραίτητα θρεπτικά συστατικά

Μπορεί να ψάχνετε συνεχώς δικαιολογίες για να βουτάτε ανενόχλητοι μισό κιλό ψωμί στη χωριάτικη σαλάτα μαζί με το φαγητό σας, αλλά θα σας το χαλάσουμε. Οι πρόγονοί μας επέζησαν εκατοντάδες χρόνια χωρίς ψωμί, ζυμαρικά και δημητριακά, ικανοποιώντας τις ανάγκες για βιταμίνες και θρεπτικά στοιχεία από άλλες πηγές. Η διατροφή μας μπορεί να είναι φιλική προς την καρδιά χωρίς προϊόντα με ετικέτες και πολλά συστατικά. Όταν λοιπόν κοιτάτε τις ετικέτες και συγκρίνετε, επιλέξτε το τρόφιμο με τα λιγότερα συστατικά (λιγότερα από 5 αν είναι δυνατόν).

Μύθος #5: Οι υδατάνθρακες μαζί με πρωτεΐνη παχαίνουν

Υπάρχουν θεωρίες που υποστηρίζουν ότι αν θέλει κάποιος να χάσει βάρος, χρειάζεται να διαχωρίζει τις δύο αυτές ομάδες τροφών, προκειμένου να μειώσει την απορρόφησή τους. Αυτό, όμως, που πρέπει να κάνει κάποιος αν θέλει να πετύχει απώλεια βάρους, είναι να συνδυάζει τροφές με χαμηλά λιπαρά και σύνθετους, μη επεξεργασμένους υδατάνθρακες, σε λογικές ποσότητες, έτσι ώστε να λαμβάνει την απαραίτητη ενέργεια και να μην καταπονεί τον οργανισμό του.

Μύθος #6: Αν δεν καταναλώνετε δημητριακά, η διατροφή σας θα είναι φτωχή σε φυτικές ίνες

Υπάρχουν πολλές εξαιρετικές πηγές φυτικών ινών εκεί έξω, οι οποίες μπορούν να σας βοηθήσουν να φτάσετε τη συνιστώμενη ημερήσια δόση των 25 γραμμαρίων φυτικών ινών την ημέρα. Για παράδειγμα, 2 κουταλιές της σούπας λιναρόσπορου ισοδυναμούν με 4,5 γραμμάρια φυτικών ινών, 1 φλιτζάνι μπρόκολο ξεπερνά τα 5 γραμμάρια, περίπου 20 αμύγδαλα περιέχουν 3 γραμμάρια φυτικών ινών, το 1/3 του αβοκάντο έχει 4 γραμμάρια, ένα μέτριο μήλο έχει 5 γραμμάρια και μισό φλιτζάνι φασόλια περιέχει 6 γραμμάρια.

Μύθος #7: Αν θέλετε να αποφύγετε την κατανάλωση πολλών υδατανθράκων, αναζητήστε τροφές με την ένδειξη «καθαροί υδατάνθρακες» στην ετικέτα

Οι «καθαροί υδατάνθρακες» είναι ένας όρος που χρησιμοποιείται στη βιομηχανία τροφίμων προκειμένου να δώσει την αίσθηση ότι οι τροφές που τον αναφέρουν, περιέχουν λιγότερους υδατάνθρακες. Για να καταλήξουν στον αριθμό των «καθαρών υδατανθράκων», παίρνουν τους υδατάνθρακες που προέρχονται από φυτικές ίνες ή σάκχαρα και τους αφαιρούν από τη συνολική ποσότητα υδατανθράκων, με την προϋπόθεση ότι οι υδατάνθρακες αυτοί δεν δημιουργούν αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος - η μαλτιτόλη, όμως, η οποία ανήκει σε αυτούς τους υδατάνθρακες, φαίνεται πως αυξάνει τα σάκχαρα του αίματος. Οι φυτικές ίνες προσθέτουν όγκο στις τροφές, αλλά το να νομίζουμε ότι δεν προσθέτουν καθόλου θερμίδες ή δεν επηρεάζουν καθόλου το σάκχαρο του αίματος είναι λάθος και δεν αποδειχτεί από έρευνες.

Ποια είναι τελικά η αλήθεια;

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής όσον αφορά τη διατροφή, δεν σημαίνει να βγάλουμε τους υδατάνθρακες από την καθημερινότητά μας, αλλά να επιλέξουμε τους μη επεξεργασμένους, δηλαδή τα φρούτα, τα λαχανικά κ.τλ. Έχουν χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη (δηλαδή δεν προκαλούν μεγάλη αύξηση στο σάκχαρο του αίματος), περιέχουν πλήθος φυτικών ινών, είναι πλούσια σε βιταμίνες, μέταλλα και θρεπτικά συστατικά συν του ότι καταναλώνοντάς τα σε σαλάτες και φρουτοσαλάτες, προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα δροσερό και υγιεινό γεύμα εν μέσω καύσωνα…