Aνοίγοντας τη ντουλάπα της Dalida

dalida-galliera
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 07 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 2017

Πρώτα η ταινία με θέμα τη ζωή της. Και τώρα μια έκθεση που φιλοξενείται στο Παρίσι. Η Dalida υπήρξε πρότυπο μόδας και ομορφιάς. Ήρθε η στιγμή να δούμε από κοντά τους λόγους, πίσω από μικρόφωνα και κρεμάστρες. της Σάντυς Τσαντάκη

Είναι η απόλυτη ντίβα, κι αυτό δεν αποτελεί μάλλον κλισέ. Το 2017 είναι η χρονιά της Dalida, δεν εξηγείται διαφορετικά. Με την ταινία, η μουσική της ακούγεται ξανά και ξανά, χρόνια μετά. Όχι ότι την είχαμε ξεχάσει...

Τίτλος της έκθεσης; «Dalida: Sa garde-robe, de la ville a la scene» ή πώς η γκαρνταρόμπα της μεταφέρεται από τον δρόμο στη σκηνή. Και το αντίστροφο; 

Το Palais Galliera στο Παρίσι αποκαλύπτει φωτογραφίες της Dalida. Γυναίκες και άνδρες επισκέπτες θαυμάζουν τη γυναίκα για τη φωνή της, την ευαισθησία της, τη μαγική της αύρα.

Κι ύστερα παρατηρούν το μακιγιάζ της, τα μακριά της μαλλιά, τα στράπλες φορέματα, τα αξεσουάρ που επέλεγε να φορέσει. Κι αν τελικά δεν μπορούμε να δούμε (φυσικά) τη ντουλάπα της, ήρθε η στιγμή που θα παρατηρήσουμε έστω και τώρα, έστω και από μακριά, το καμαρίνι της Dalida.

Το στιλ της υπήρξε ιδιαίτερο και ρομαντικό. Φορέματα από τη δεκαετία του '50 και τον οίκο Carven, κουτύρ φουστάνια με την υπογραφή του Υves Saint Laurent και του οίκου Balmain. 

Χωρίς να ξεχάσουμε τα απίστευτα, διάφανα μάξι φορέματα από την ντίσκο εποχή της Dalida. Αν ενδιαφέρεστε κάποια στιγμή να τη δείτε κι από κοντά, η έκθεση εγκαινιάζεται στις 27 του μηνός και θα διαρκέσει μέχρι τον Αύγουστο. 

Ευκαιρία να μάθουμε ονόματα φορεμάτων, όπως Ziberline. Να δούμε την Dalida με μαύρο κορμάκι και ροζ γούνα υπερπαραγωγή. Από τη δεκαετία του '80. Την Dalida στη φωτογραφία με φόρεμα στράπλες άνιμαλ-πριντ. Κι ύστερα το ρούχο στην κούκλα. Ποιος είναι ο σχεδιαστής; Ανώνυμος. Bang Bang.

Σάντυ Τσαντάκη

www.sandytsantaki.com

www.thesandytimes.gr

www.sandytimes.gr