Υπάρχει τρόπος να σταματήσουμε τον λόξιγκα;

Ένα από τα πιο εκνευριστικά πράγματα που μπορούν να μας συμβούν είναι το να μας πιάσει ένας επίμονος λόξιγκας που δεν λέει να σταματήσει με τίποτα. Γιατί μας συμβαίνει κάτι τέτοιο όμως και πώς τον σταματάμε;

Ο λόξιγκας εμφανίζεται όταν το θωρακικό διάφραγμά μας –ο σκελετικός μυς ο οποίος εκτείνεται στο κάτω μέρος του θώρακα, περιβάλλει τους πνεύμονες και είναι υπεύθυνος για την αναπνοή- συσπάται χωρίς τη θέλησή μας. Την ίδια στιγμή, συσπάται επίσης και ο λάρυγγας. Το αποτέλεσμα είναι εκείνο το «πήδημα» του στήθους και εκείνος ο ιδιαίτερα ενοχλητικός ήχος του λόξιγκα.

Οι παραστάσεις που ρίχνουν αυλαία και πώς δεν θα χάσεις καμία! 

Οι περίοδοι λόξιγκα προκαλούνται συνήθως από το στομάχι μας – όταν φουσκώνει πολύ γρήγορα από την υπερκατανάλωση τροφής ή από ανθρακούχα ποτά. Άλλες αιτίες εμφάνισής του μπορεί να είναι η υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ ή το συναισθηματικό στρες.

Ως επί το πλείστον, ο λόξιγκας είναι μια απολύτως φυσιολογική διεργασία του σώματος, και, παρότι ενοχλητικός, ορισμένες φορές δεν αποτελεί λόγο ανησυχίας για την υγεία μας. Ωστόσο, ο επίμονος λόξιγκας που διαρκεί περισσότερο από 48 ώρες (ναι, μπορεί να κρατήσει τόσο πολύ) θα πρέπει να οδηγήσει σε μια λεπτομερή ιατρική εξέταση. Ομοίως, αν αντιμετωπίζετε τακτικές περιόδους έντονου λόξιγκα για ένα μήνα ή και μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, καλό θα ήταν να επισκεφθείτε τον γιατρό σας. Αν και σε εξαιρετικά σπάνιες περιπτώσεις, ο λόξιγκας μπορεί να προκληθεί από μια σοβαρή καρδιαγγειακή, νευρολογική ή γαστρεντερική διαταραχή – καλύτερα να είστε σίγουροι ότι δεν πρόκειται για τέτοια περίπτωση.

Η ιατρική δεν έχει σαφή απάντηση για το πώς μπορείτε να κάνετε τον λόξιγκα να σταματήσει. Ο αστικός ιατρικός μύθος απαιτεί τη συνδρομή κάποιου φίλου για να σταματήσει ο λόξιγκας – θα πρέπει να μας τρομάξει ξαφνικά για να μας τον «κόψει». Ωστόσο, δεν υπάρχει καμιά απολύτως επιστημονική απόδειξη πως κάτι τέτοιο ισχύει ή ότι έχει έστω κάποια βάση. Κάποιες άλλες πρακτικές λύσεις που προτείνονται είναι να δοκιμάσετε να πιείτε μερικές μικρές, κοφτές γουλιές κρύο νερό, να κάνετε γαργάρες ή να κρατήσετε την αναπνοή σας για ένα λεπτό. Η λαϊκή σοφία είναι ο μόνος σύμμαχός σας – αλλιώς υπομονή, μην το πολυσκέφτεστε και σύντομα θα σας περάσει.

Πηγή: iatrikanews

διαβάστε επίσης
  • ΟΛΑ
  • YOUR LIFE