Το πιπέρι καγιέν και τα οφέλη του

piperi-kagien
ΤΕΤΑΡΤΗ, 19 ΙΟΥΛΙΟΥ 2017

Νοστιμίζει, χαρίζει πικάντικη γεύση στο φαγητό και ταυτόχρονα μας κάνει καλό με διάφορους τρόπους. Ξέρατε ότι το πιπέρι καγιέν έχει τόσες ιδιότητες;

Όπως όλη η οικογένεια των καυτερών πιπεριών, το πιπέρι καγιέν είναι πλούσιο σε βιταμίνη C και βιοφλαβονοειδή, τα οποία ενισχύουν τη δράση του ανοσοποιητικού στην καταπολέμηση ιώσεων και κρυολογημάτων, αυξάνοντας την παραγωγή των λευκών αιμοσφαιρίων, τα οποία με τη σειρά τους είναι υπεύθυνα για την αποτοξίνωση των ιστών.

H βιταμίνη C, όμως, δεν είναι η μόνη βιταμίνη που μας παρέχει. Το καγιέν είναι πλούσιο σε βήτα καροτένιο και αντιοξειδωτικά, τα οποία επίσης ενισχύουν την ανοσοποιητική ασπίδα του οργανισμού, ενώ έχει υψηλή περιεκτικότητα και σε βιταμίνη B6, η οποία είναι απαραίτητη για τη φυσιολογική λειτουργία του εγκεφάλου, του νευρικού και του μυϊκού συστήματος.

Λόγω του ότι είναι πικάντικο και καυτερό, ανεβάζει τη θερμοκρασία του σώματος, προκαλώντας εφίδρωση η οποία επίσης διεγείρει την «αμυντική» δραστηριότητα, ενώ μας παρέχει και ασβέστιο, σίδηρο και μαγνήσιο, κάνοντας καλό στα οστά και δυναμώνοντας τον οργανισμό. Το κάλιό του, ακόμα, βοηθά στον έλεγχο της αρτηριακής πίεσης και την υγεία της καρδιάς.

Μην ξεχνάτε ότι όσο πιο φρέσκο είναι το πιπέρι τόσο πιο αποτελεσματικό είναι, αλλά ταυτόχρονα πιο… καυτερό, γι’ αυτό προσέξτε πόσο θα χρησιμοποιήσετε!