Αλκοολούχα ποτά και διατροφική αξία

krasi-mpura-mpar
ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ, 12 ΜΑΙΟΥ 2017

Τώρα που το καλοκαίρι πλησιάζει και το αλκοόλ… «τραβιέται» σε παρεΐστικες καταστάσεις, ας ρίξουμε μια ματιά στις θερμίδες και την περιεκτικότητα σε αλκοόλ των πιο συνηθισμένων αλκοολούχων ποτών, σύμφωνα με την Κλινική Διαιτολόγο- Διατροφολόγο, Μαρία Ρίτσου.

Το αλκοόλ που υπάρχει σε διάφορα ποτά προέρχεται από τη χημική ζύμωση υδατανθράκων και αποτελεί χημική ένωση. Αν και αποδίδει 7 θερμίδες ανά γραμμάριο, σχεδόν διπλάσιες δηλαδή από τις θερμίδες που θα προσλάμβανε κάποιος αν έτρωγε ένα πρωτεϊνικό ή υδατανθρακικό γεύμα ίσης ποσότητας (1 γρ. πρωτεΐνης ή υδατανθράκων αποδίδει 4 θερμίδες), δεν έχει καμία θρεπτική αξία για τον οργανισμό μας. Μετά την είσοδο του στον οργανισμό, δεν ακολουθεί η συνηθισμένη διαδικασία της πέψης που συμβαίνει με την τροφή και κατά την οποία έχουμε τη διάσπαση των τροφών στα θρεπτικά συστατικά τους (πρωτεΐνες, υδατάνθρακες, λίπη).

Εξαίρεση στην κατηγορία των αλκοολούχων ποτών, αποτελούν μόνο μερικά ελαφρά ποτά όπως το κρασί, και ιδιαίτερα το κόκκινο που περιέχει πολυφαινόλες (ουσίες με αντιμικροβιακές και καρδιοπροστατευτικές ιδιότητες) και η μπύρα που περιέχει ορισμένες βιταμίνες του συμπλέγματος Β. Συνεπώς αποκτούν διαφορετική διατροφική αξία σε σχέση με άλλα ποτά. Επιπλέον, τα ποτά αυτά έχουν κατά βάση πολύ μικρότερη περιεκτικότητα αλκοόλης σε σχέση με άλλα π.χ. ουίσκι, βότκα άρα  και λιγότερες θερμίδες ανά ίση μερίδα. Βέβαια ακόμα και σε αυτή την περίπτωση πρέπει να σημειωθεί ότι γίνεται λόγος για υπεύθυνη κατανάλωση με μέτρο. Η κατανάλωση μπύρας ή κρασιού δεν θα πρέπει να ξεπερνά την 1 μερίδα την ημέρα και όσον αφορά για τα πιο «δυνατά» ποτά η κατανάλωση τους καλό θα είναι να περιοριστεί σε εβδομαδιαία βάση maximum.

Τα κοκτέιλ αποτελούν μια άλλη κατηγορία ποτών, σε σχέση με το θέμα της πρόσληψης θερμίδων. Πρόκειται δηλαδή για κατηγορία μικτών ποτών που περιέχουν τουλάχιστον ένα είδος αλκοόλ ως βασικό συστατικό ενώ τα συμπληρωματικά τους συστατικά ποικίλουν (χυμός φρούτων, σιρόπι, ζάχαρη, φρούτα). Όπως προκύπτει λοιπόν από την περιγραφή της σύσταση τους αφενός οι θερμίδες αναμένεται να είναι αυξημένες και αφετέρου διαφέρουν σημαντικά για κάθε κοκτέιλ.

Εκτός από την αρνητική επίδραση που επιφέρει η αυξημένη κατανάλωση αλκοόλ στην προσπάθεια διατήρησης ή απώλειας βάρους, πρέπει να αναφερθεί αντίστοιχα η γενική επίδραση του στον οργανισμό. Το αλκοόλ προκαλεί αφυδάτωση και επιπλέον διαταράσσει την  ισορροπία του υγρών στομάχου, επηρεάζοντας τη λειτουργία του ήπατος καθώς επίσης και τη λειτουργία του εγκεφάλου (υπνηλία, χαλάρωση αντιστάσεων, ζάλη κτλ.). Θεωρείται ότι η ύπαρξη τροφής στο στομάχι επιβραδύνει τον ρυθμό απορρόφησης του, έστω και σε μικρό βαθμό, όποτε καλό είναι να καταναλώνετε ένα ελαφρύ γεύμα προηγουμένως.

Τα κυριότερα ποτά που καταναλώνονται στην Ελλάδα είναι τα παρακάτω  και  αποδίδουν τις εξής θερμίδες:

Κρασί ρετσίνα: 12-14% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 100 θερμίδες/100ml
Κρασί κόκκινο γλυκό: 12-17% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 85-120 θερμίδες/100ml
Μαυροδάφνη: 15-17% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 100-120 θερμίδες/100ml
Μπίρα: 3-6% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 20-45 θερμίδες/100ml
Ούζο: 35-48% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 245-335 θερμίδες/100ml
Τσίπουρο: 35-48% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 245-335 θερμίδες/100ml
Βότκα: 38%περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 260 θερμίδες/100ml
Ουίσκι: 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 280 θερμίδες/100ml
Ρούμι: 38% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 260 θερμίδες/100ml
Τζιν: 38% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 260 θερμίδες/100ml
Τεκίλα: 40% περιεκτικότητα σε αλκοόλη και περίπου 280 θερμίδες/100ml

Μαρία Ρίτσου
Κλινική Διαιτολόγος – Διατροφολόγος
http://www.diaitologoszografou.gr