Ποιο είναι το καλύτερο ρόφημα για το γραφείο;

poio-einai-to-kalutero-rofima-gia-to-grafeio

ΤΡΙΤΗ, 26 ΙΟΥΝΙΟΥ 2012

Ο καφές σας «ανοίγει» το μάτι, ο χυμός φρούτων είναι θρεπτικός και μια κρύα σοκολάτα σας δροσίζει και σας «γλυκαίνει» ταυτόχρονα. Τα ροφήματα του γραφείου είναι πολλά, ποιο όμως έχει να μας προσφέρει τα περισσότερα;

Οι 8+ ώρες στο γραφείο απαιτούν όχι μόνο να εργάζεστε πυρετωδώς, αλλά ταυτόχρονα να τρέφεστε και να ενυδατώνεστε σωστά. Ένα μπουκάλι με νερό, τόσο τους καλοκαιρινούς μήνες με τις αυξημένες θερμοκρασίες, όσο και τον υπόλοιπο χρόνο σίγουρα πρέπει να αποτελεί απαραίτητο… ντεκόρ του γραφείου σας, μαζί όμως με το νερό υπάρχουν διάφορα ροφήματα που ενδεχομένως να καταναλώνετε.

Ο καφές, για παράδειγμα, αποτελεί απαραίτητη προϋπόθεση για να δουλέψετε και να είστε σε εγρήγορση, ενώ ανάλογα με τη διάθεση μπορεί να καταναλώνετε και πορτοκαλάδες, τσάι και άλλα ροφήματα, άλλα περισσότερο κι άλλα λιγότερο υγιεινά. Ας δούμε τι μας προσφέρει το καθένα και ποιο απ’ όλα «κερδίζει» τη μάχη για καλύτερη υγεία και σιλουέτα.

Καφές, ο διεγερτικός

Δεν είναι λίγοι αυτοί που χωρίς στάλα καφέ μοιάζουν με… ζόμπι που περιφέρονται άσκοπα στο γραφείο και δεν μπορούν να εκτελέσουν το παραμικρό καθήκον, τη στιγμή που με λίγες γουλιές του αμέσως το μάτι «ανοίγει», ο οργανισμός τονώνεται και η εγρήγορση «χτυπά» την πόρτα. Τα υπέρ: Το «μαγικό» του συστατικό είναι η καφεΐνη, η οποία διεγείρει το κεντρικό νευρικό σύστημα, έχει διουρητικές ιδιότητες και μπορεί να βελτιώσει τη μνήμη σε μέτριες δόσεις. Ο καφές είναι επίσης πλούσιος σε αντιοξειδωτικές ουσίες, τις πολυφαινόλες, οι οποίες ενισχύουν την άμυνα των κυττάρων του οργανισμού μας και εξουδετερώνουν τις ελεύθερες ρίζες, προστατεύοντάς μας από σοβαρές παθήσεις μακροπρόθεσμα και αν δεν του προσθέσουμε ζάχαρη ή γάλα έχει μηδενικές θερμίδες. Τα κατά: Δυστυχώς, κανείς δεν τον προτιμά σκέτο, με αποτέλεσμα να προσθέτουμε περίπου 20 θερμίδες με κάθε κουταλάκι ζάχαρη και άλλες 30 με μια δόση γάλακτος, τα οποία αν και τον κάνουν πιο γευστικό, δυσκολεύουν την πεπτική διαδικασία. Ακόμη, η καφεΐνη μπορεί να επιδράσει διαφορετικά στον κάθε άνθρωπο κι ενώ σε άλλους βοηθά π.χ. στον πονοκέφαλο, σε κάποιους μπορεί να τον προκαλέσει, να οδηγήσει σε πεπτικές διαταραχές, νευρικότητα, αϋπνία κ.ο.κ. Καλό είναι να μην ξεπερνάτε τα 300 mg καφεΐνης καθημερινά, έτσι ώστε να μην προκαλείτε προβλήματα στην αρτηριακή σας πίεση, το στομάχι κ.ο.κ.

Τσάι, το αντιοξειδωτικό

Λίγο κρύο τσάι με παγάκια είναι ό,τι πρέπει τις ημέρες που η θερμοκρασία «χτυπάει» κόκκινο κι εσείς ψάχνετε κάτι να σας δροσίσει, να σας ξεδιψάσει και να σας τονώσει. Τα υπέρ: Όπως και με τον καφέ, το τσάι δεν έχει θερμίδες αν δεν προσθέσουμε σε αυτό ζάχαρη ή γάλα (αν προσθέσουμε, ισχύουν τα ίδια με τον καφέ). Ειδικά το πράσινο τσάι είναι εξαιρετικά αντιοξειδωτικό χάρη στις κατεχίνες που περιέχει, τονώνοντας τον οργανισμό και παρέχοντας ασπίδα ενάντια σε διάφορες σοβαρές παθήσεις (όπως καρδιακές, διάφορα είδη καρκίνου κ.ο.κ.). Περιέχει κι αυτό καφεΐνη, αλλά σε μικρότερες ποσότητες από τον καφέ (δηλαδή περίπου 20-30mg ανά 100 ml καφέ) και ανάμεσα στα οφέλη του βρίσκεται και τ’ ότι τονώνει το ανοσοποιητικό, καταπραΰνει το στρες, είναι αντιγηραντικό και μας αποτοξινώνει. Τα κατά: Λόγω της περιεκτικότητάς του σε καφεΐνη μπορεί να επηρεάζει όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτή, ειδικά σε μεγάλες ποσότητες και να προκαλέσει προβλήματα σε υπερτασικούς. Γενικότερα, αν υπάρχουν θέματα αναιμίας, εγκυμοσύνης, διαταραχές στο νευρικό σύστημα κ.ο.κ., καλό είναι να συμβουλεύεστε το γιατρό σας για τη σωστή κατανάλωσή του.

Χυμοί φρούτων, οι θρεπτικοί

Στύβοντας τους δικούς σας φρέσκους φρουτοχυμούς, λαμβάνετε πλήθος θρεπτικών συστατικών, ενώ αν τους προσθέσετε και παγάκια, δημιουργείτε στη στιγμή ένα απόλυτο καλοκαιρινό ρόφημα που μπορεί να σας δυναμώσει και να σας κάνει να αντέξετε μια δύσκολη μέρα στο γραφείο. Τα υπέρ: Προέρχονται από φρούτα, τα οποία είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, βιταμίνες και θρεπτικά συστατικά, ενώ τα περισσότερα έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό, ενυδατώνοντας τον οργανισμό μας. Όπως, λοιπόν, τα φρούτα, έτσι και οι χυμοί τους καταπολεμούν με τα αντιοξειδωτικά τους τις ελεύθερες ρίζες, παρέχουν απαραίτητες βιταμίνες στον οργανισμό, ενισχύουν την ενέργειά μας και τονώνουν το ανοσοποιητικό. Τα κατά: Οι φυτικές ίνες, οι οποίες μας βοηθούν να αισθανόμαστε χορτάτοι, ευεργετούν το πεπτικό και προστατεύουν τον οργανισμό μας από τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων όπως καρκίνο του παχέος εντέρου, δυστυχώς χάνονται με το στύψιμο ενός φρούτου. Ακόμη, λόγω του ότι για να πάρουμε ένα ποτήρι χυμό χρειαζόμαστε μεγαλύτερη ποσότητα του ενός φρούτου, αυτόματα λαμβάνουμε και περισσότερες θερμίδες απ’ ό,τι αν καταναλώναμε το ίδιο το φρούτο. Για παράδειγμα, ενώ ένα πορτοκάλι μας δίνει 65 θερμίδες, ένα ποτήρι χυμού πορτοκαλιού μπορεί να ξεπερνάει τις 100.

Κρύα σοκολάτα, η γλυκιά

Και δροσίζει και γλυκαίνει και μας τονώνει και μας χορταίνει. Τι είναι; Λίγη κρύα σοκολάτα (ή ζεστή για τους χειμωνιάτικους μήνες), η οποία μπορεί να αποτελέσει ένα μικρό γεύμα, ειδικά τώρα το καλοκαίρι που η ζέστη μας δυσκολεύει στο φαγητό. Τα υπέρ: Είναι πλούσια σε πρωτεΐνη ζωικής προέλευσης, την οποία χρειαζόμαστε για την κυτταρική λειτουργία, για τα οστά, τους μυς, τους χόνδρους, το αίμα κ.λπ. και για τις βασικές λειτουργίες του σώματός μας. Συν τοις άλλοις, η σοκολάτα περιέχει αντιοξειδωτικά και βοηθά στην αντιγήρανση, προστατεύοντας τον οργανισμό και αυτή από την επίθεση ελευθέρων ριζών, ενώ οι έρευνες δείχνουν ότι με την κατανάλωσή της βελτιώνεται η διάθεσή μας χάρη στις χημικές της ουσίες που οδηγούν στην αύξηση ντοπαμίνης, η οποία προκαλεί ευφορία. Τα κατά: Περιέχει αρκετή ζάχαρη, άρα και αυξημένες θερμίδες, περίπου 200 στο 1 ποτήρι σύμφωνα με τις αναλογίες που χρησιμοποιούνται, ενώ είναι πλούσια και σε λιπαρά, δρώντας αρνητικά στη χοληστερίνη μακροπρόθεσμα, αν καταναλώνεται καθημερινά. Ακόμη, σύμφωνα με Αμερικανούς επιστήμονες στο Σαν Ντιέγκο, αποδείχτηκε ότι παρ’ όλο που βραχυπρόθεσμα μπορεί να βελτιώνει τη διάθεσή μας, μακροπρόθεσμα η σοκολάτα συνδέεται με ανεπιθύμητα αποτελέσματα όσον αφορά αυτή, ακόμη και με κατάθλιψη.

Smoothies, τα χορταστικά

Παρασκευάζονται από φρούτα ή λαχανικά, αναμειγμένα με γιαούρτι ή γάλα, παγάκια και θυμίζουν πολύ μιλκ σέικ, μόνο που στις περισσότερες περιπτώσεις είναι πολύ πιο υγιεινά. Τα υπέρ: Περιέχουν τα θρεπτικά συστατικά των φρούτων και των λαχανικών που χρησιμοποιήθηκαν για την παρασκευή τους, ενώ είναι πλούσια και σε πρωτεΐνη, ασβέστιο και μαγνήσιο από το γιαούρτι ή το γάλα, συν του ότι είναι χορταστικά και ενυδατικά. Μπορούν να αποτελέσουν ένα σνακ από μόνα τους και να σας χαρίσουν ενέργεια για τις επόμενες ώρες που θα βρίσκεστε στη δουλειά. Τα κατά: Αν δεν τα παρασκευάζετε μόνοι σας, πολλά smoothies που παίρνετε απ’ έξω ενδέχεται να έχουν πολύ υψηλά επίπεδα ζάχαρης -άρα και υψηλές θερμίδες- με αποτέλεσμα να προκαλούν απότομες αυξομειώσεις στο σάκχαρο του αίματος και να μας οδηγούν σε έντονο αίσθημα της πείνας άμεσα. Ακόμη, πολλοί ειδικοί υποστηρίζουν ότι τα φρούτα και τα λαχανικά που περιέχουν, από τη στιγμή που επεξεργάζονται χάνουν τις βιταμίνες και τα θρεπτικά τους συστατικά, ενώ πολλά δεν παρασκευάζονται από φρέσκα προϊόντα και περιέχουν διάφορα πρόσθετα που αυξάνουν τα κορεσμένα λιπαρά του ροφήματος.

And the winner is…

Το τσάι. Η περιεκτικότητά του σε καφεΐνη είναι χαμηλότερη αυτής του καφέ, άρα δύσκολα μπορεί να προκαλέσει προβλήματα σε όσους είναι ευαίσθητοι σε αυτή, ενώ είναι πλούσιο σε αντιοξειδωτικά και στην καλοκαιρινή του έκδοση μας δροσίζει, ενώ στη χειμερινή του μας ζεσταίνει, βοηθώντας πάντα στην ενυδάτωσή μας. Οι θερμίδες του, ακόμη κι αν του προσθέσουμε λίγη ζάχαρη, παραμένουν χαμηλές και σύμφωνα με μια μερίδα επιστημόνων, μπορεί να βοηθήσει στην καύση του λίπους. Βάλτε το, λοιπόν, πρώτο στη λίστα των ροφημάτων του γραφείου, αλλά και της ημέρας, και κάντε εναλλαγές με τα υπόλοιπα, αφήνοντάς το, όμως, στην πρώτη θέση των προτιμήσεών σας.