Επτά τροφές που σύμφωνα με τους δερματολόγους μας κάνουν καλό

abokanto-gunaika
ΠΕΜΠΤΗ, 25 ΜΑΙΟΥ 2017

Οι κρέμες, ο καθαρισμός και η περιποίηση του προσώπου μας σίγουρα βοηθά την επιδερμίδα μας να είναι πιο λαμπερή και υγιής. Εκτός αυτών, όμως, η διατροφή και ο σωστός και ποιοτικός ύπνος προσφέρουν τα μέγιστα στο δέρμα μας, γι’ αυτό και οι δερματολόγοι συστήνουν εκτός από το να κοιμόμαστε επαρκώς, να έχουμε όσο πιο συχνά γίνεται τις παρακάτω τροφές στο πιάτο μας, αν θέλουμε τα νιάτα μας να μην μας αφήσουν σύντομα.

Αβοκάντο
Τα καλά (μονοακόρεστα) λιπαρά του αβοκάντο βοηθούν στη διατήρηση της μεμβράνης των κυττάρων, συμβάλλοντας στην απαλότητα και την ενυδάτωση της επιδερμίδας. Τα αβοκάντο είναι, επίσης, πλούσια σε φυτοχημικά που αποτελούν ισχυρά αντιοξειδωτικά και προστατεύουν το δέρμα από βλάβες, μαζί με βιταμίνες και μέταλλα που βοηθούν στην επιδιόρθωση της επιδερμίδας.

Τόφου
Η υπέρχρωση και οι κηλίδες από τον ήλιο αποτελούν ένα πρόβλημα ειδικά τους μήνες ηλιοφάνειας. Για να προστατευτείτε, δοκιμάστε τη σόγια στη λιγότερο επεξεργασμένη της μορφή, προσέχοντας πάντα να μην πρόκειται για γενετικά τροποποιημένη. Το τόφου, το τέμπε και το miso μερικές φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στο δέρμα, καθώς περιέχουν ισοφλαβόνες, οι οποίες ενισχύουν το μεταβολισμό των κυττάρων και βοηθούν την επιδερμίδα να δείχνει πιο φωτεινή και ομοιόμορφη.

Λιναρόσπορος
Είτε στην αλεσμένη του μορφή, είτε το έλαιό του, ο λιναρόσπορος έχει πολλά να προσφέρει στη λάμψη μας, εκτός από την καρδιά μας. Περιέχει λιγνάνες, δηλαδή φυτικές ουσίες που λειτουργούν όπως τα ωμέγα-3 λιπαρά, καταπολεμώντας τη φλεγμονή που σχετίζεται με την ακμή, ενώ ταυτόχρονα συμβάλλουν στην αντιμετώπιση της ξηρότητας του δέρματος. Ο λιναρόσπορος συμβάλλει, επίσης, στη θεραπεία δερματικών παθήσεων, όπως η ψωρίαση και το έκζεμα, ενώ το λάδι του βοηθά στη δυσκοιλιότητα, βοηθώντας να διώξουμε τις τοξίνες από τον οργανισμό μας και να διατηρήσουμε την υγεία και τη λάμψη μας.

Αμύγδαλα
Οι νόστιμοι αυτοί ξηροί καρποί έχουν αντιφλεγμονώδη δράση και αν τους συνδυάσετε με γιαούρτι με προβιοτικά φαίνεται να προσφέρουν σημαντική βοήθεια σε περιπτώσης ακμής, αλλά και στο έκζεμα.

Πράσινο τσάι
Είναι αντιοξειδωτικό και οι πολυφαινόλες του μπορούν να μας προστατέψουν από τις βλάβες που προκαλούν οι υπεριώδεις ακτίνες του ήλιου. Τώρα που ο καιρός είναι καλός, προτιμήστε το στη δροσερή μορφή του, πάντα χωρίς έξτρα ζάχαρη ή γάλα.

Σπανάκι
Αποτελεί μια σούπερ θρεπτική τροφή που πρέπει να συμπεριλάβετε οπωσδήποτε στο πρόγραμμά σας, αφού αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, σιδήρου, φυλλικού οξέος, μαγνησίου, φυτικών ινών, βιταμίνης Α, βιταμίνης C, πρωτεΐνης φυτικής προέλευσης κ.ά. Με όλα τα παραπάνω και τα αντιοξειδωτικά του, το σπανάκι μπορεί να εμποδίσει την εμφάνιση διάφορων τύπων προβλημάτων του δέρματος και να το κρατήσει υγιές και λαμπερό.

Γκρέιπφρουτ
Σε σχέση με άλλα εσπεριδοειδή, το γκρέιπφρουτ μας παρέχει την περισσότερη βιταμίνη C, την οποία χρειάζεται ο οργανισμός μας έτσι ώστε να παράγει κολλαγόνο, μια πρωτεΐνη που αποτελεί βασικό συστατικό του συνδετικού ιστού του σώματός μας και κάνει το δέρμα πιο απαλό και λαμπερό. Συν τοις άλλοις, έχει χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη, που σημαίνει ότι δεν αυξάνει πολύ το σάκχαρο του αίματος όπως άλλα φρούτα. Αυτό, εκτός από την υγεία είναι σημαντικό και για το δέρμα, καθώς το σταθερό σάκχαρο επιβραδύνει τη φυσική διαδικασία γήρανσης που καταστρέφει το κολλαγόνο.