Τι να φάτε για να καταπραΰνετε τις αλλεργίες της άνοιξης

anoiksi
ΤΡΙΤΗ, 09 ΜΑΙΟΥ 2017

Αχ, αυτή η άνοιξη… Όσο όμορφη είναι σαν εποχή, άλλο τόσο εφιαλτική γίνεται γι’ αυτούς που ταλαιπωρούνται από τη γύρη με φτερνίσματα, συνάχι, κόκκινα μάτια, δύσπνοια και δάκρυα… Τι μπορούμε, όμως, να κάνουμε από άποψη διατροφής;

Η διατροφή μπορεί να παίξει ρόλο στη συνολική μας υγεία, να μας κρατήσει μακριά από ασθένειες, να καταπραΰνει συμπτώματα, να μας αναζωογονήσει και όπως σε κάθε άλλη περίπτωση, έτσι και στην περίπτωση της ανοιξιάτικης αλλεργίας μπορεί να παίξει το ρόλο της. Σίγουρα δεν υπάρχουν τροφές-φάρμακα που θα τις φάτε και θα σας σώσουν, αλλά κάποιος μπορούν να προσφέρουν μια σχετική ανακούφιση, να βοηθήσουν στη μείωση φλεγμονών που σχετίζονται με αλλεργικές αντιδράσεις και γενικότερα να μας βοηθήσουν να περάσουμε τη δύσκολη περίοδο της αλλεργίας, λίγο πιο εύκολα.

Ας δούμε τι αξίζει να βάλουμε στο πιάτο μας πιο εντατικά αυτό το διάστημα.

Εσπεριδοειδή
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C βοηθούν στην καταπολέμηση των φλεγμονών και τα εσπεριδοειδή δεν θα μπορούσαν να λείπουν από τη λίστα μας. Πορτοκάλια, γκρέιπφρουτ, λεμόνια είναι όλα καλές επιλογές για να λάβετε βιταμίνη C, την οποία χρειάζεστε σε ποσότητες περίπου 60-80mg την ημέρα. Συγκεκριμένα, ένα μεγάλο πορτοκάλι μπορεί να ξεπεράσει τη συνιστώμενη ημερήσια δόση βιταμίνης C, το ίδιο και 1 φλιτζάνι γκρέιπφρουτ που μπορείτε να προσθέσετε στη σαλάτα σας, ενώ ένα λεμόνi μας παρέχει τη μισή ποσότητα που χρειαζόμαστε.

Κρεμμύδι και σκόρδο
Η κουερσετίνη είναι ένα φλοβονοειδές που βρίσκεται στο σκόρδο και στο κρεμμύδι, μεταξύ άλλων λαχανικών, και βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών, λειτουργώντας σαν ένα αντιισταμινικό. Η κουερσετίνη υπάρχει επίσης και στα μήλα, αλλά αν τα προτιμήσετε για να αποφύγετε τις οσμές, βεβαιωθείτε ότι δεν υποκινούν το σύνδρομο στοματικής αλλεργίας.

Κεφίρ
Το κεφίρ είναι γαλακτοκομικό προϊόν, που θυμίζει γιαούρτι που πίνεται και περιέχει προβιοτικά. Τα προβιοτικά είναι τα λεγόμενα «καλά βακτήρια» τα οποία ζουν στο έντερο και βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του. Σύμφωνα με κάποιους ειδικούς, τα προβιοτικά μπορεί να αποτρέψουν ή έστω να ανακουφίσουν τις εποχικές αλλεργίες και θα τα βρείτε σε όλες τις τροφές που έχουν υποστεί ζύμωση. Καλές πηγές είναι το ξινολάχανο, όπως και τα «ζωντανά» γιαούρτια.

Κακάο
Το κακάο, άρα και η σοκολάτα που είναι πλούσια σε κακάο, φαίνεται ότι παρουσιάζει κάποιες αντιαλλεργικές ιδιότητες, προκαλώντας μείωση στη σύνθεση της ανοσοσφαιρίνης Ε (IgE), η οποία διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στην αντίδραση υπερευαισθησίας τύπου 1 (ο τύπος 1 είναι γνωστός ως αντίδραση άμεσης υπερευαισθησίας, γιατί μπορεί να συμβεί μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα από την έκθεση στο αλλεργιογόνο η οποία φανερώνει διάφορες αλλεργικές ασθένειες όπως αλλεργικό άσθμα, αλλεργική ρινίτιδα, τροφική αλλεργία, και ορισμένους τύπους χρόνιας κνίδωσις και ατοπικής δερματίτιδας). Σε μελέτη, μάλιστα, που έχει δημοσιευτεί το 2012 στο journal Pharmacologigal Research, βρέθηκε ότι τα ζώα που ακολουθούσαν διατροφή εμπλουτισμένη με κακάο παρουσίαζαν χαμηλότερα επίπεδα ανοσοσφαιρίνης Ε, σε σχέση με τα υπόλοιπα. Προτιμήστε τη μαύρη σοκολάτα και προσέξτε να μην το παρακάνετε!

Λαχανίδα
Τα τελευταία χρόνια θεωρείται σημαντική υπερτροφή και χρησιμοποιείται πολύ σε σαλάτες, ως γαρνιτούρα σε πιάτα, χαρίζοντας απλόχερα τα οφέλη της. Ίσως την έχετε συναντήσει και ως kale, ονομασία που χρησιμοποιείται και στην Ελλάδα, και αποτελεί μέλος της οικογένειας των σταυρανθών λαχανικών. Εν προκειμένω, το όφελός της εντοπίζεται στο ότι είναι πλούσια σε καροτενοειδή, τα οποία πιστεύεται ότι βοηθούν στην αντιμετώπιση αλλεργικών συμπτωμάτων.

Ντομάτες
Είναι πλούσιες σε λυκοπένιο, το οποίο έχει δείξει ότι μπορεί να μειώσει την αλλεργική αντίδραση και τη συσσώρευση κυττάρων στους πνεύμονες που προκαλούν συμπτώματα (συγκεκριμένα των ηωσινοφίλων). Σε μελέτη που έχει δημοσιευτεί το 2007 στο Journal of Asthma, οι ασθματικοί βρέθηκε ότι παρουσιάζουν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπενίου στο αίμα, σε σχέση με αυτούς που δεν πάσχουν από άσθμα.

Ανανάς
Η βρωμελαΐνη του, ένα ένζυμο που περιέχει ο ανανάς, αποτελεί ισχυρό αντιοξειδωτικό και δημοφιλές συμπλήρωμα ενάντια στο φτέρνισμα. Σύμφωνα με έρευνες, μπορεί να καταπραΰνει τα ερεθισμένα ιγμόρεια και τις ενοχλήσεις στο λαιμό, ενώ με έρευνες σε ποντίκια, έχει βρεθεί ότι μπορεί να βοηθά στο αλλεργικό άσθμα. Συν τοις άλλοις, είναι πλούσιος σε βιταμίνη C.